Beneficii pentru părinții care au copiii bolnavi de Covid-19. Noi modificări în plin val cinci al pandemiei de coronavirus

Autor: Catalina Giol
Actualizat: 19 iul 2022, 00:55

Părinții copiilor declarați contacte-directe Covid-19 primesc concediu medical

Sursa: PixaBay

Părinții copiilor care sunt declarați contacte-directe ai unei persoane infectate cu Covid-19 vor putea beneficia în urma ultimelor modificări, de concediu medical plătit pentru îngrijirea copilului. Măsura se aplică doar unui singur părinte, cu scopul de a avea grijă cu atenție de persoana care s-a aflat în contact direct cu cineva infectat cu coronavirus.

România este lovită în prezent de valul 5 al pandemiei de Covid-19, datorat în special ravagiilor făcute de tulpina Omicron a virusul Sars-Cov-2. Acest lucru are drept consecință directă creșterea numărului de cazuri de infectare cu coronavirus și a deceselor cauzate de această boală. Pentru menținerea populației în siguranță, autoritățile au implementat diferite măsuri de protecție care au ca scop prevenirea infectării cu Covid-19 și micșorarea ratei de incidență.

Conform unor modificări recente ce vizează organizarea statului în contextul pandemic, s-a stabilit faptul că părinții ai căror copii devin contacte-directe sau care sunt infectați cu virusul Sars-Cov-2 vor beneficia de concediu medical din partea statului, cu scopul îngrijirii bolnavului.

Părinții copiilor declarați contacte-directe beneficiază de concediu medical

Părinții copiilor cu vârsta până în 7 ani declarați contacte-directe ai unei persoane infectate cu Covid-19 pot beneficia de concediu medical din partea statului, cu scopul îngrijirii acestuia, indiferent dacă persoana în cauză este sau nu vaccinată împotriva virusului Sars-Cov-2.

Noua măsură se aplică doar unuia dintre părinți, iar zilele libere vor fi remunerate cu 85% din suma medie a veniturilor din ultimele 6 luni, conform avocatnet.ro.

Citeste si: Vaccinarea anti-COVID-19 este obligatorie pentru cei care au peste 18 ani! Măsura va fi introdusă în Austria și vor fi aplicate sancțiuni pentru cine nu o respectă

Conform Ordonanței de Urgență nr.

158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, pentru a putea beneficia de acest concediu medical, părinții trebuie să aibă un stagiu minim de asigurare de 6 luni în ultimul an anterior perioadei de acordare a concediului. Aceste zile libere aferente concediului medical pentru îngrijirea copilului nu trebuie să depășească 45 de zile calendaristice pe an.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce se întâmplă cu copilul declarat contact-direct

În cazul în care într-o clasă sau într-o grupă de grădiniță un copil este declarat drept infectat cu coronavirus, toți colegii săi vor deveni contacte-directe ai acestuia și vor primi o decizie de carantinare din partea Direcției de Sănătate Publică a județului de proveniență. Conform Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 2/2022, durata perioadei de izolare diferă de la o persoană la alta, astfel încât copilul care nu a trecut prin boală în ultimele 6 luni va fi carantinat pentru 10 zile, iar cel ce a

fost infectat în această perioadă va sta acasă doar pentru 5 zile.

În urma introducerii deciziei conform căreia este posibilă vaccinarea copiilor sub 12 ani împotriva Covid-19 începând cu 26 ianuarie 2022, copiii imunizați împotriva virusul Sars-Cov-2 vor beneficia de carantinare de doar 5 zile, indiferent dacă au trecut sau nu prin boală în ultimele 6 luni.

Citeste si: Cum se manifestă Omicron la copii. Simptomul care apare în cazul celor mici și care îi induce în eroare pe medici: „Nu au venit cu boală respiratorie”

Ce se întâmplă cu persoanele declarate infectate cu Covid-19 în timpul carantinei

Dacă în timpul carantinării copilului contact-direct al unei persoane declarate infectate cu Covid-19, prezintă simptome specifice bolii, este obligatoriu ca acestuia să i se efectueze un test Covid PCR sau de tipul celor rapide. Dacă rezultatul este pozitiv, copilul intră în perioada de izolare la domiciliu, care diferă astfel: pentru cei care au trecut prin boală în ultimele 6 luni, izolarea este necesară pentru șapte zile, iar pentru cei care nu au fost infectați cu Covid, izolarea devine obligatorie pentru 10 zile de la momentul declarării, conform avocatnet.ro.

Persoanele care au intrat în contact cu copilul declarat infectat cu coronavirus sunt obligate prin lege să respecte măsura carantinării, devenind astfel contacte-directe ale persoanei bolnave. Astfel, părinții, bunicii sau orice alți oameni care se află în proximitatea persoanei infectate fără a păstra distanța socială și fără a utiliza o mască de protecție primesc un concediu medical de carantină, a cărui indemnizație este de 100% din valoarea bazei de calcul. Perioada de carantinare este diferită în funcție de persoana care se află în acest caz, astfel încât persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile vor sta în carantină doar 5 zile, iar cele care nu sunt imunizate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 6 luni vor fi carantinate pentru 10 zile, conform avocatnet.ro.

Dacă în timpul concediului de îngrijire medicală a copilului contact-direct al unei persoane infectate cu Covid-19, părintele este depistat cu coronavirus, acesta intră de asemenea în izolare pentru 10 zile în cazul persoanelor nevaccinate sau care nu au trecut prin boală și 7 zile pentru cei imunizați sau infectați cu Covid-19 în ultimele 180 de zile.