După scurtarea perioadei de carantinare și izolare au apărut foarte multe întrebări referitoare la acordarea concediului medical. În acest context, Ministerul Sănătății a anunțat de câte zile de concediu medical pot beneficia persoanele carantinate sau izolate, dar și cine poate acorda concediul medical în anul 2022.
Cum se acordă în 2022 concediul medical pentru persoanele carantinate sau izolate
Prin intermediul unui comunicat de presă, Ministerul Sănătății a făcut o serie de precizări referitoare la eliberarea deciziilor de carantină sau izolare de către direcţiile de sănătate publică, dar și la acordarea concediului medical
Ministerul Sănătății a menționat că certificatele de concediu medical pentru carantină sau izolare pot fi eliberate atât de medicul de familie, cât și de medicul curant, pentru luna în curs sau pentru luna anterioară, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data încetării perioadei de carantina/izolare.
Cum se eliberează certificatul de concediu medical pentru carantină
Reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat că, pentru carantină, concediul medical este eliberat fie de medicul curant, fie de medicul de familie. Certificatul de concediu medical este eliberat pe o durată stabilită prin decizia de confirmare a carantinei, acesta fiind eliberată de direcţiile de sănătate publică judeţene respectiv a municipiului Bucureşti.
De certificatul de concediu medical pentru carantină pot beneficia personaele care au intrat în contact direct cu o persoană infectată cu virusul SARS-CoV-2 și care a fost confirmată prin testare cu metoda NAAT/RT-PCR sau teste rapide de detecţie a antigenelor SARS Cov2, dar și persoanele care ajung în România din zone cu risc epidemiologie ridicat. În acest caz, certificatul de concediu medical se eliberează pentru o perioadă de 5 zile.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Cum se eliberează certificatul de concediu medical pentru izolare
Certificatele de concediu medical pentru izolare sunt eliberate în cazul persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 și pentru care s-a instituit măsura izolării, potrivit legii, în unităţi sanitare sau într-o locaţie alternativă ataşată unei unităţi sanitare. În acest caz, certificatele de concediu medical pot fi eliberate de medicul curant pentru perioada internării, dar și după externare, în cazul în care acest lucru este necesar.
Dacă medicul curant nu eliberează certificatul de concediu medical, persoana asigurată se poate adresa medicului de familie.
În cazul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, dar care se află izolate la domiciliu, concediul medical este acordat de medicul de familie. Persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală în ultimele 90 de zile beneficiază de 5 zile de concediu medical, în timp ce persoanele nevaccinate, care nu au trecut prin boală sau care au trecut prin boală de mai mult de 90 de zile vor beneficia de concediu medical pentru o perioadă de 7 zile.
În ce condiții se acordă concediu medical pentru o perioadă mai lungă de timp?
Concediul medical se acordă pentru o perioadă de 5 zile în cazul vaccinaților sau celor care au trecut prin boală în ultimele 90 de zile și 7 zile pentru cei nevaccinați, care au trecut prin boală de mai mult de 90 de zile sau care nu au fost infectați cu COVID-19.
În cazul persoanelor care dezoltă simptome grave sau a căror stare de sănătate nu permite reluarea activităţii, medicul de familie poate elibera certificatul de concediu medical pe o perioadă mai lungă de timp, în conformitate cu respectarea art. 14^1 alin.(1) și (2) din Ordonanța de urgență nr. 158 /2005, respectiv art. 10^1 și art 20 din Normele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.
Citeste si: Ce boli grave poate provoca paracetamolul luat pe termen lung. Avertismentul venit din partea cercetătorilor