Concediu plătit pentru cei care au în îngrijire persoane cu dizabilități este cel mai nou proiect de lege referitor la introducerea unui nou tip de concediu plătit în România și se află zilele acestea în Senat pentru dezbatere.
Concediu plătit pentru cei care îngrijesc persoane cu dizabilități
Cei care îngrijesc persoane cu dizabilități s-ar putea bucura în curând de prevederile celui mai nou proiect inițiat de deputații PNL referitor la introducerea unui nou tip de concediu plătit în România și anume concediu plătit de 30 de zile pentru cei care îngrijesc persoane cu dizabilități. Condiția acordării acestui concediu pentru cei care îngrijesc persoane cu dizabilități este ca îngrijitorii să aibă un stagiu de cotizare de cel puțin 6 luni în ultimul an.
Propunerea legislativă prevede că orice asigurat, în condiţiile ordonanţei de urgenţă, obţine drepturi dacă îngrijeşte persoane care îndeplinesc criterii medico- psihosociale de încadrare în grad de handicap, aflate la prima solicitare, în mod similar cu asiguraţii care îngrijesc pacienţi oncologici sau un copil bolnav.
La 31 decembrie 2021 numărul total de persoane cu dizabilităţi comunicat Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii din cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, prin direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, a fost de 865.573 persoane.
Concediu plătit pentru îngrijitorii persoanelor cu dizabilități
Proiectul de lege pentru concediu plătit pentru cei care îngrijesc persoane cu dizabilități prevede câteva condiții pe care trebuie să le îndeplinească îngrijitorii persoanelor cu dizabilități pentru a putea intra în concediu plătit. Una dintre condiții se referă la stagiul de cotizare al îngrijitorului salariat care are în îngrijire o persoană cu dizabilități.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Condiția acordării acestui concediu pentru cei care îngrijesc persoane cu dizabilități este ca îngrijitorii să aibă un stagiu de cotizare de cel puțin 6 luni în ultimul an.
Pentru a putea cere un astfel de concediu, salariatul care îngrijește o persoană cu dizabilități va trebui s-o însoțească, cu acordul acesteia, la evaluările medicale de specialitate, investigaţii şi evaluarea psihologică, ce sunt necesare întocmirii dosarului de încadrare în grad de handicap.
Concediu plătit pentru îngrijitori persoane cu dizabilități- cuantum
Proiectul de lege prevede și care va fi cuantumul concediului plătit pentru îngrijitorii persoanelor cu dizabilități și cine va suporta plata concediului pentru cei care au în îngrijire persoane bolnave.
Indemnizația aferentă concediului pentru îngrijirea unei persoane cu dizabilități va fi de 85% din baza de calcul, care, potrivit OUG 158/2005, este, de principiu, media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni.
Indemnizaţia pentru îngrijirea pacienţilor cu afecţiuni care îndeplinesc criteriile de încadrare în grad de handicap va fi suportată integral de la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
sursă: avocatnet.ro; senat.ro