Concursurile pentru ocuparea funcțiilor publice se vor desfășura după noi reguli. Cum se vor da probele și ce trebuie să știe candidații

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 10 iul 2023, 00:05

Concursurile pentru ocuparea funcțiilor publice s-ar putea desfășura după reguli noi 

Sursa: unsplash

Autoritățile își doresc introducerea unor noi reguli în ceea ce privește ocuparea funcțiilor publice. Astfel, s-ar putea schimba modul în care vor fi susținute concursurile. Ce schimbări au fost anunțate?

Un proiect de lege pus în dezbatere își propune să schimbe modul în care se vor desfășura concursurile pentru ocuparea funcțiilor publice. Mai exact, probele de concurs vor suferi o serie de modificări, astfel încât totul să se desfășoare cât mai corect, fără să existe suspiciuni de fraudă.

Cum s-ar putea desfășura concursurile pentru ocuparea funcțiilor publice? 

În prezent, în dezbaterea Senatului se află un proiect de lege care vrea să modifice radical felul în care se vor desfășura concursurile pentru ocuparea funcțiilor publice.

Practic, legea prevede ca toți cei care vor să ocupe funcții publice să susțină probe care să fie înregistrate audio-video. Ulterior, aceste înregistrări pot fi puse la dispoziția candidaților, tuturor membrilor comisiei de concurs, dar și membrilor comisiei de soluționare a contestațiilor. Candidații vor putea accesa doar acele înregistrări care îi vizează și doar cele pentru proba orală.  

Cât despre subiectele pe care le vor avea de rezolvat cei care vor dori să ocupe funcții publice, în proiectul de lege pus în dezbatere este menționat faptul că subiectele de concurs vor fi extrase cu ajutorul unui sistem informatic.

Vor exista cel puțin zece variante de subiecte, iar una va fi extrasă în mod aleatoriu, potrivit avocatnet.ro.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Românii pot cumpăra titluri de stat Tezaur, cu dobânzi de până la 8,10% pe an. Perioada în care pot fi achiziționate

Candidații pentru ocuparea funcțiilor publice trebuie să știe că dacă proiectul de lege va fi adoptat, cei care vor face parte din comisia de concurs, dar și reprezentanții autorității sau instituției publice organizatoare a concursului vor fi extrași tot în mod aleatoriu, prin intermediul sistemului informatic.

Va exista astfel o listă de persoane care se vor înscrie pentru a face parte din comisia de concurs şi de soluționare a contestațiilor. 

Astfel, proiectul de lege pus în dezbatere are nevoie să primească votul parlamentarilor,  să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul oficial pentru a se aplica. Dacă va trece prin toate aceste etape, atunci concursurile pentru ocuparea funcțiilor publice se vor desfășura după reguli noi, cu înregistrarea audio-video a probelor și stabilirea în mod aleatoriu a subiectelor.

În acest fel, autoritățile vor se asigure că angajații vor fi aleși în mod transparent și că nu vor exista suspiciuni privind o eventuală fraudare a procesului de selecție. 

Citeste si: Marcel Ciolacu a anunțat că susține majorarea salariilor primarilor: „Sunt de acord. E un lucru corect”