Vladimir Putin și Emmanuel Macron au vorbit, luni, 288 februarie, la telefon, timp de o oră și jumătate, iar președintele Rusiei a dezvăluit care sunt condițiile pe care le consideră necesare pentru încheierea conflictului din Ucraina.
Citeste si: LIVE UPDATE A șasea zi de război. Maternitate bombardată de armata rusă în această dimineață
Condițiile puse de Vladimir Putin pentru încetarea conflictului din Ucraina
Preşedintele Vladimir Putin i-a spus lui Emmanuel Macron, luni, că vrea recunoaşterea peninsulei Crimeea drept teritoriu rus, „demilitarizarea şi denazificarea” Ucrainei şi un „statut neutru” pentru aceasta, ca precondiţii pentru a pune capăt invaziei în această ţară.
"Partea franceză și-a exprimat opiniile cunoscute vizavi de speranța de a ajunge rapid la o înțelegere prin dialog și negocieri. Vladimir Putin a subliniat că o astfel de soluționare este posibilă doar cu luarea în considerare, în mod necondiționat, a intereselor legitime de apărare ale Rusiei, inclusiv recunoașterea suveranității Rusiei asupra Crimeei, rezolvarea demilitarizării și 'denazificării' Ucrainei și asigurarea statutului său neutru", se spune în declarația de la Kremlin cu privire la dialogul celor doi președinți.
Citeste si: Unde se află Putin în plin război cu Ucraina: "E o certitudine 100%"
„Partea rusă este deschisă la discuții cu reprezentanții ucraineni și se așteaptă ca acestea să ducă la rezultatul căutat”, a subliniat acesta.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
La discuţia cu Putin, Macron „ a reiterat cererea comunităţii internaţionale de a opri ofensiva rusă împotriva Ucrainei şi a reafirmat necesitatea de a pune în aplicare un armistiţiu imediat”, a precizat Palatul Elysee, în a cincea zi a ofensivei lansate de armata rusă, potrivit digi24.ro.
„În timp ce discuţiile au început între delegaţiile rusă şi ucraineană” la granița ucraineano-belarusă, el a cerut câteva lucruri ce „trebuie respectate pe teren: o încetare a tuturor loviturilor şi atacurilor asupra civililor şi cartierelor rezidenţiale; o protecţie a întregii infrastructuri civile; o securizare a axelor
„Putin şi-a confirmat dorinţa de a se angaja asupra acestor trei puncte”, conform preşedinţiei franceze.
Macron a cerut, de asemenea, „respectarea dreptului internaţional umanitar şi protejarea populaţiilor civile, precum şi furnizarea de ajutor, în conformitate cu rezoluţia depusă de Franţa la Consiliul de Securitate al ONU".
În convorbirea cu Zelenski, Macron „a salutat din nou simţul responsabilităţii arătat de preşedintele ucrainean în perspectiva negocierilor care încep şi chiar în timp ce Ucraina este agresată de Rusia”, mai subliniază Palatul Elysee în comunicatul său
Majoritatea covârșitoare a membrilor Națiunilor Unite nu au recunoscut anexarea Peninsulei Crimeea la Federația Rusă, în urma invaziei din 2014 și a unui referendum contestat.