Conducerea SNSPA l-a demis pe Alfred Bulai în urma scandalului sexual! Profesorul este în continuare anchetat după ce autoritățile au primit și alte sesizări pe numele acestuia

Autor: Andrei Costanda

Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a anunțat că universitatea a încetat colaborarea cu Alfred Bulai

Sursa: SNSPA

Profesorul Alfred Bulai a fost demis de la SNSPA după ce mai multe studente l-au acuzat de hărțuire sexuală, a anunțat rectorul Remus Pricopie.

Comisia de Etică a SNSPA a decis suspendarea contractului de muncă al profesorului Alfred Bulai, acuzat de mai multe studente de hărțuire sexuală. Rectorul universității, Remus Pricopie, a declarat că a semnat dispoziția de desfacere a contractului de muncă al profesorului „cu efect imediat”.

Rectorul SNSPA a anunțat desfacerea contractului lui Alfred Bulai

Rectorul Remus Pricopie a subliniat că a luat această decizie cu gândul la victimele cunoscute și necunoscute ale celui care ar fi trebuit să fie un mentor pentru studente, dar care a ales să le abuzeze.

„Am primit astăzi hotărârea Comisiei de Etică a SNSPA privind reclamațiile de hărțuire sexuală, aduse profesorului Alfred Bulai. Am informat decanul Facultății de Științe Politice, președintele Senatului SNSPA și Consiliul de Administrație că, în calitate de rector SNSPA și în conformitate cu Art. 172 din Legea învățământului superior nr. 199/2023, pun în aplicare această hotărâre, cu efect imediat. Prin urmare, am semnat dispoziția de desfacere a contractului individual de muncă al lui Alfred Bulai, începând de azi, 6 august 2024.

Am semnat cu gândul la victimele știute și neștiute ale celui care, în loc să fie profesor, un mentor pentru tinerele generații, a ales să încalce principiile de bază ale oricărei comunități civilizate și să supună mai multe persoane unui tratament nedemn și abuziv”
, a declarat Remus Pricopie.

Profesorul Bulai și-a depus cererea de pensionare, care ar fi intrat în vigoare la 1 octombrie 2024, ceea ce ar fi însemnat că, în perioada cercetării sale de către Comisia de Etică, ar fi fost plătit de SNSPA.

De astăzi însă, profesorul Alfred Bulai nu mai are niciun contact cu facultatea.

Pricopie a adăugat că acțiunea fermă a SNSPA împotriva celor care nu respectă normele etice și demnitatea fiecărui membru al comunității academice ar trebui să fie un exemplu și pentru alte universități sau instituții publice din România. El a subliniat că din experiența sa profesională de trei decenii, nu cunoaște un alt caz de hărțuire sexuală care să fi fost soluționat în doar opt zile de la momentul sesizării, cu respectarea tuturor cerințelor legale.

Citește și: Alertă extremă de ploi torențiale în Capitală. Bucureștenii au fost informați printr-un mesaj de tip RO-Alert

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Oana Niculescu Mizil, despre motivul despărțirii de fostul partener de viață. „Dumnezeu îmi este martor că am încercat foarte mult.”

Citește și: Cine este tânărul de 25 de ani care și-a pierdut viața în urma accidentului de motocicletă din localitatea Gherla. Urma să se căsătorească la anul

Remus Pricopie: „Trebuie să fim alături de victime”

Rectorul SNSPA a deplâns faptul că România rămâne una dintre țările din Uniunea Europeană în care misoginismul, agresivitatea verbală și hărțuirea sexuală sunt în general tolerate, din cauza lipsei de reacție instituțională și a unor instrumente reale de ordin civil sau penal pentru pedepsirea agresorilor și protejarea victimelor.

„Această boală socială, care se manifestă prin misoginism, hărțuire sau chiar agresiune sexuală, nu poate fi eradicată fără mărturiile victimelor și implicarea tuturor instanțelor competente. Trebuie să fim alături de victime și familiile lor, prin toate mijloacele care ne stau la dispoziție și să le încurajăm să expună orice situație pe care o consideră abuzivă”, a spus Pricopie.

El a mai precizat că SNSPA va continua analiza situației create de „cazul Bulai”, pe mai multe planuri, în conformitate cu legislația în vigoare. Comisia de Etică va evalua dacă există argumente legale pentru a extinde cercetările, iar toate datele adunate la SNSPA vor fi trimise către organele de anchetă penală. În plus, SNSPA a demarat procedurile pentru realizarea unui audit intern la Facultatea de Științe Politice, Departamentul de Sociologie, pentru a identifica și remedia vulnerabilitățile interne.

Pricopie a subliniat că afirmația potrivit căreia „toți știau” este mincinoasă și calomnioasă, subliniind că vina colectivă funcționează doar în regimurile totalitare. El a apărat colegii de la SNSPA, inclusiv pe profesorii fondatori, cum ar fi Mihaela Miroiu, care au contribuit la construcția instituției și la definirea normelor etice în învățământul românesc.

Desfacerea contractului lui Alfred Bulai vine în contextul în care polițiștii Capitalei au început investigațiile pentru folosirea funcției în scop sexual.