Conferința de securitate de la München - Lumea se schimba radical!

Author: Bogdan Frațilă

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy, care a deschis vineri conferința de la Kiev, a îndemnat lumea liberă să trimită mai mult ajutor - și repede!

Sursa: PixaBay

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy, care a deschis vineri conferința de la Kiev, a îndemnat lumea liberă să trimită mai mult ajutor - și repede!

Trecând prin ceața de proclamații învechite emanate de pe scena principală a Conferinței de Securitate de la Munchen despre solidaritatea occidentală și scopul comun din acest weekend, nu putem să nu observăm mai mult decât un indiciu de prevestire chiar sub suprafață.
Chiar și în timp ce liderii occidentali se felicită pentru generozitatea lor față de Ucraina, forțele armate ale țării rămân fără muniție, echipament și chiar fără oameni. Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy, care a deschis vineri conferința de la Kiev, a îndemnat lumea liberă să trimită mai mult ajutor- și repede. "Avem nevoie de rapiditate", a spus el.

Rusia si crime impotriva umanitatii

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a ridicat tensiunea la adresa Rusiei pe un alt front, acuzând țara de "crime împotriva umanității".

"Să fim cu toții de acord. În numele tuturor victimelor, atât cunoscute, cât și necunoscute: trebuie să se facă dreptate", a spus ea.
Cu alte cuvinte, liderii ruși ar putea avea în față Nuremberg 2.0. Acest lucru este menit să îi facă pe câțiva oameni din Moscova să fie nervoși, în special pe cei suficient de bătrâni pentru a-și aminti ce s-a întâmplat cu omul forte iugoslav Slobodan Milošević și cu anturajul său.
Perspectivele în Asia nu sunt mai puțin tensionate. Taiwanul rămâne la limită, în timp ce țara încearcă să ghicească următoarea mișcare a Chinei. Nici aici, veștile de la München nu au fost liniștitoare.
"Ceea ce se întâmplă astăzi în Europa s-ar putea întâmpla mâine în Asia", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy, care a deschis vineri conferința de la Kiev, a îndemnat lumea liberă să trimită mai mult ajutor- și repede!
[Sursa: PixaBay]

China pe urmele Rusiei?

Ministrul chinez de externe Wang Yi nu a făcut nimic pentru a contrazice această narațiune. "Permiteți-mi să asigur audiența că Taiwanul face parte din teritoriul chinez", a declarat Wang la conferință când a fost întrebat despre planurile Beijingului asupra insulei autonome. Taiwan "nu a fost niciodată o țară și nu va fi niciodată o țară în viitor".
Pentru unii participanți, atmosfera din hotelul aglomerat Bayerischer Hof, unde are loc adunarea, a purtat ecouri din 1938. În acel an, capitala bavareză a găzduit o conferință care a dus la infamul Acord de la München, prin care puterile europene au cedat Sudetenlandul Germaniei într-un efort greșit despre care credeau că ar putea păstra pacea.
"Știm cu toții că afară se pregătește o furtună, dar aici, în interiorul Bayerischer Hof, totul pare normal", a scris Andrew Michta, decan al Colegiului de Studii Internaționale și de Securitate de la Centrul Marshall, cu sediul în Germania. "Totul pare atât de rutină, și totuși totul se schimbă brusc atunci când un parlamentar ucrainean spune cu ascuțime că nu reușim să acționăm suficient de repede."
Singurii oameni care zâmbesc la conferința de securitate din acest an sunt contractorii din domeniul apărării. Vânzările de armament sunt în plină expansiune, după cum se spune. Chiar și Germania, care, în ultimii ani, a perfecționat arta de a-și explica eșecul de a-și respecta angajamentul de a cheltui pentru apărare în cadrul NATO, a promis că va schimba cursul. Într-adevăr, oficialii germani păreau să încerce să se întreacă unii pe alții pentru a dovedi cât de hulpavi au devenit.
Cancelarul Olaf Scholz a promis că va îndeplini "permanent" obiectivul NATO privind cheltuielile de apărare pentru fiecare membru în parte, de 2% din PIB. Noul ministru al apărării al Germaniei, Boris Pistorius, un social-democrat ca și Scholz, a cerut chiar mai mult, spunând că "nu va fi posibil să îndeplinim sarcinile care ne stau în față cu doar două procente".
Rețineți că, la începutul anului trecut, social-democrații de frunte încă mai cereau Statelor Unite să își retragă toate focoasele nucleare de pe teritoriul german. Cu alte cuvinte, dacă până și germanii s-au trezit la pericolele actualei stări geopolitice a lumii, acesta ar putea fi momentul în care să începem cu adevărat să ne îngrijorăm.

Citește și: "Putin a eșuat" declara vicepreședintele american! Afla ce anume a zis

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citește și: Rusia solicită o anchetă a ONU! Ce vor de data asta?

Citește și: Ucraina face o justificare pentru utilizarea unui nou tip de munitie?