Pedro Castillo- care face obiectul a șase anchete de corupție- nu poate fi urmărit penal cât timp este președinte al Peru. De asemenea, acesta nu are nicio intenție de a demisiona.
Mii de peruani au ieșit sâmbătă pe străzile din întreaga țară pentru a cere demisia președintelui Pedro Castillo. Liderul de stânga, care a preluat mandatul în iulie 2021, a supraviețuit deja din punct de vedere politic la două încercări de a-l pune sub acuzare.
O altă protestatară, Carola Suarez, a declarat pentru agenția franceză de știri că frustrarea față de stagnarea economică a țării a crescut până la un punct în care "Peru nu mai suportă".
Ce s-a întâmplat în timpul demonstrațiilor?
Demonstranții erau înarmați cu steaguri naționale și au strigat sloganuri antiguvernamentale în timp ce mărșăluiau spre Congresul din capitala Lima.
Mandatul zbuciumat al lui Castillo
Castillo, fost profesor într-o școală rurală, a câștigat în mod neașteptat președinția anul trecut împotriva candidatei de dreapta Keiko Fujimori, fiica cea mare a fostului președinte. De atunci, opoziția a încercat de două ori să îl pună sub acuzare. În plus, procurorul general al țării a depus în octombrie la Congres o plângere constituțională împotriva lui Castillo. Plângerea îl numea pe acesta un presupus "autor de infracțiuni împotriva păcii publice sub forma unei organizații criminale agravate de poziția sa de lider". În conformitate cu legislația peruană, președintele se bucură de imunitate la urmărirea penală în timpul mandatului, cu cele trei excepții: trădare, dizolvarea Congresului sau blocarea alegerilor. Investigațiile de corupție asupra lui Castillo, a familiei sale apropiate și a consilierilor săi face ca liderul să fie și mai important să rămână la putere.
Președintele a negat fără echivoc toate acuzațiile. "Mă vor avea până în ultima zi a mandatului meu pentru că așa a decis poporul meu", a declarat Castillo sâmbătă dimineața la palatul guvernamental.
Președintele neagă toate acuzațiile
Cel mai important procuror din Peru îl suspectează pe președintele Pedro Castillo că ar fi condus o "organizație criminală" care s-a implicat în acte de corupție. Însă Castillo a promis că își va termina mandatul.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
"Am găsit indicii foarte serioase privind o organizație criminală care a prins rădăcini în guvern", a declarat procurorul general Patricia Benavides.
Biroul procurorului general a declarat că îl suspectează pe președinte că a condus o organizație criminală care avea ca scop "capturarea, controlul și dirijarea proceselor de angajare la diferite niveluri ale guvernului pentru a obține profituri ilicite". Plângerea include doi foști miniștri care sunt acuzați de luare de mită.
Castillo neagă orice abatere și s-a angajat să își încheie mandatul în 2026. El a calificat plângerea constituțională și investigațiile asupra sa și a presupușilor săi aliați drept o "lovitură de stat".
Prim-ministrul Anibal Torres a declarat că plângerea constituțională este în sine neconstituțională, argumentând că președintele peruan poate fi acuzat doar de trădare sau de obstrucționarea unor noi alegeri. El a declarat marți că biroul procurorului general nu are "dovezi directe" ale unor afaceri penale ale președintelui și că plângerea se bazează pe mărturiile unor "terțe părți".
Citeste si: UE avertizează asupra unei noi escaladări! Ce provoaca acest conflict?
Citeste si: O portiță de evadare a sancțiunilor? Rusia si Turcia ascund ceva de EU
Citeste si: Diplomații G7 spun Rusiei să pună capăt imediat războiului din Ucraina