Conflictul Rusia-Ucraina: Cum ar încerca ucrainenii să evite războiul! "Suntem amenințați și șantajați"

Autor: Andrei Ionescu

Cum încearcă ucrainenii să evite un război cu Rusia

Sursa: pexels.com/PixaBay

Un ambasador ucrainean a vorbit de o anumită concesie majoră pe care Ucraina ar putea să o facă în conflictul cu Rusia pentru a evita războiul.

Ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, Vadim Pristaiko, a declarat pentru BBC că Ucraina ar putea să renunțe la dorința ei de a adera la NATO pentru a evita războiul cu Rusia.

"Am putea (n.r.: renunța la oferta NATO), mai ales fiind ameninţaţi astfel, şantajaţi cu asta şi împinşi la acest lucru", a răspuns Pristaiko, întrebat dacă țara lui și-ar putea schimba opțiunea privind aderarea la NATO.

Ucrainei i s-a oferit perspectiva de a adera la NATO la summitul NATO din 2008. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut garanții că Ucraina nu va fi primită în NATO și UE. Totodată, Putin a cerut la negocierile cu NATO abţinerea de la desfăşurarea de rachete în apropierea graniţelor Rusiei şi reducerea infrastructurii militare a NATO în Europa la nivelurile din 1997, potrivit digi24.ro

Citeste si: Americanii au 48 de ore la dispoziție să părăsească Ucraina, din cauza amenințării Rusiei

Putin și Biden au vorbit despre Ucraina

Vladimir Putin și Joe Biden au discutat la telefon despre situația din Ucraina. Convorbirea a durat o oră și două minute.

Biden l-a avertizat din nou pe Putin că vor exista sancțiuni dure pentru Rusia dacă va invada Ucraina, în timp ce liderul rus a subliniat că NATO nu a răspuns încă solicitărilor sale.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

”Președintele Biden i-a transmis președintelui Putin că o invazie în Ucraina va produce o suferință pe scară largă și va diminua postura Rusiei.

Președintele Biden a fost clar că în timp ce SUA rămân pregătite pentru a se angaja în dialog diplomatic, suntem pregătiți pentru alte scenarii”, a transmis Casa Albă într-un comunicat.

În replică, Putin i-ar fi transmis lui Biden că ideile lui "nu se suprapun cu principalele preocupări de securitate ale Rusiei".

Joe Biden le-ar fi spus vineri celorlalți lideri NATO și UE că SUA consideră că Putin ar putea declanșa invazia în Ucraina în următoarele zile, potrivit unor surse diplomatice citate de The Guardian și Financial Times. 

"Lucrurile ar putea scăpa rapid de sub control", a avertizat preşedintele american într-un interviu acordat NBC.

Joe Biden le-a transmis cetățenilor americani să părăsească rapid Ucraina.

"Cetăţenii americani ar trebui să plece, ar trebui să plece acum. Avem de-a face cu una dintre cele mai mari armate din lume" a spus Joe Biden referindu-se la armata rusă.

Citeste si: Joe Biden a anunţat exact când începe războiul. Mai mulți oficiali americani au confirmat informația

 


Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.