Conflictul Rusia-Ucraina LIVE UPDATE Lupte în apropierea depozitului cu deşeuri nucleare al centralei de la Cernobîl 

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 24 nov 2022, 06:00

Rusia a atacat Ucraina pe 24 februarie 2022

Sursa: Captură YouTube

Conflictul Rusia-Ucraina a trecut la următorul nivel, Vladimir Putin anunțând că a autorizat operaţiunaea militară în Ucraina. După acest anunț, explozii masive au avut loc în mai multe orașe din Ucraina, stârnind panică.

După ce liderul rus Vladimir Putin a anunțat că a autorizat operaţiunea militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din estul ţării, mai multe explozii și focuri de armă s-au auzit în mai multe orașe din Ucraina. Astfel, a început invazia Rusiei în Ucraina, autoritățile fiind în alertă.

Rusia a invadat Ucraina. Explozii puternice în mai multe orașe

După ce Vladimir Putin a anunțat public operațiunea militară în Ucraina, explozii au început să se audă în Kiev, Harkov sau Odesa, dar și în estul țării. Din

primele informații, atacul Rusiei este cât se poate de dur, vorbindu-se de atacuri de artilerie, aeriene și de pe mare. Se pare că Rusia atacă din toate părțile, astfel că rachetele vin atât din Rusia, cât și din Belarus sau Crimeea. 

Joi dimineața, în capitala Kiev s-au auzit cel puțin cinci explozii puternice. Explozii au fost și în Harkov, Mariupol și în Odesa. Ulterior, trupele au invadat teritoriul și dinspre Crimeea, un post de trecere al froniterei fiind atacat de ruși.

Sirenele sună deja de ore bune în Ucraina, lucru care stârnește panica în rândul cetățenilor. Autoritățile din Ucraina îi îndeamnă pe oameni să își păstreze calmul și să rămână în case. Cu toate acestea, foarte multe persoane au fost surprinse pe străzile din Ucraina, la prima oră a dimineții, traficul rutier fiind unul intens.

În metroul din Kiev, mai multe persoane au încercat să se pună la adăpost, oamenii fiind surprinși cu bagaje în mână, gata să părăsească orașul. 

Un bloc de locuințe a fost lovit de o bombă. 

Citeste si: Război în Ucraina: Liderii europeni se întrunesc de urgență după decizia lui Putin de a ataca! "Vom trage Kremlinul la răspundere"

UPDATE ORA 17:50: Lupte în apropierea depozitului cu deşeuri nucleare al centralei de la Cernobîl 

Armata rusă a pătruns în apropierea depozitului cu deşeuri nucleare al centralei de la Cernobîl, dinspre Belarus. 

„Trupele ocupantului au intrat dinspre Belarus în zona centralei de la Cernobîl. Membrii Gărzii naţionale care protejează depozitul opun o rezistenţă îndârjită”, a anunțat Anton Gheraşcenko, consilier în Ministerul de Interne ucrainean, potrivit stirileprotv.ro. 

Informația a fost confirmată și de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Acesta a afirmat că, după atacul Rusiei asupra Ucrainei, foarte mulți soldați ucraineni își sacrifică viețile pentru a evita un al doilea Cernobî.

UPDATE ORA 17:25: Avertizare de atac aerian în Kiev

Autoritățile din Ucraina avertizează asupra unui atac aerian în Kiev. Locuitorii capitalei ucrainene au fost îndemnați să se îndrepte către adăposturile antiaeriene. 

Ucraina a suspendat toate zborurile civile. 

UPDATE ORA 17:00: Lupte în zona aeroportului din Kiev 

CNN a anunțat că se duc lupte grele în zona aeroportului din Kiev.

Reporterul CNN a precizat că trupele aeropurtate ruse au preluat controlul aeroportului Antonov, care se află la 25 de kilometri de Kiev. 

Ucraina a precizat că se dau lupte în zona aeroportului, fără să menționeze dacă acesta a fost ocupat sau nu de ruși. Ministerul Apărării din Ucraina i-a chemat la luptă pe toți cei care pot mânui o armă.

UPDATE ORA 16:50: Un obuz rusesc a lovit un spital din Vuhledar 

Un obuz rusesc a lovit un spital din Vuhledar, iar în urma atacului, patru oameni au fost uciși și alți 10 răniți. Din primele informații se pare că printre răniți se numără și șase medici. 

UPDATE ORA 16:40: Avioane de luptă F-35 au fost trimise de SUA în România 

Două avioane de luptă F-35 au fost trimise de SUA în România. Informația a fost confirmată de Ministerul Apărării Naționale. Cele două aeronave au aterizat în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, în jurul orei 15:00. 

În următoarea perioadă, acestea vor executa misiuni și antrenamente în comun cu militari și aeronave ale Forțelor Aeriene Române. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Misiunile de instruire în comun au ca principal obiectiv creşterea interoperabilităţii între aliaţii din cadrul NATO, iar misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare. În același timp, aceste misiuni reprezintă o dovadă concretă a nivelului ridicat de cooperare în domeniul securității și apărării în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii și transmite un mesaj puternic de solidaritate între aliați”, a transmis MApN. 

UPDATE ORA 16:30: Klaus Iohannis, discuție cu președintele Volodimir Zelenski

Klaus Iohannis a postat pe contul de Twitter un mesaj în care a anunțat că a avut o discuție telefonică cu președintele Volodimir Zelenski. Șeful statului l-a asigurat pe omologul său ucrainean că se poate baza pe sprijinul venit din România. 

„Am avut o convorbire telefonică cu preşedintele Zelenski pentru a-l asigura de sprijinul total şi de solidaritatea României în faţa agresiunii militare iresponsabile a Rusiei, cât şi pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Ne coordonăm cu partenerii noştri pentru a spijini rapid Ucraina în privinţa asistenţei umanitare”, este mesajul postat de Klaus Iohannis pe twitter. 

UPDATE ORA 16:00: Ucraina le cere aliaților să rupă legăturile diplomatice cu Rusia 

Ucraina, reprezentată de ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a cerut tututor aliaților să rupă legăturile diplomatice cu Rusia, potrivit agerpres.ro.

UPDATE ORA 15:02: Un avion militar ucrainean s-a prăbușit în apropiere de Kiev. Cinci persoane au murit

Un avion militar ucrainean s-a prăbuşit în apropiere de Kiev. Din primele informații, la bord se aflau 14 persoane, iar dintre acestea, cinci au murit. Avionul s-a prăbușit la aproximativ 50 de kilometri sud de capitala ucraineană, în zona Trîpillea. 

UPDATE ORA 14:50: În Odesa, 22 de oameni au fost uciși 

Bilanțul victimelor crește după ce Rusia a invadat Ucraina. Alte 18 persoane au fost ucise în Odesa, în urma atacurilor militare. Administrația regională Odesa a anunțat că 11 bărbați și 11 femei și-au pierdut viața în satul Lipetske, în dimineața zilei de joi, după ce Rusia a atacat Ucraina. 

UPDATE ORA 14:40: Armata rusă a pătruns în regiunea Kievului 

Serviciul ucrainean de pază a frontierei a anunțat, prin intermediul unui comunicat, că forțe ale armatei ruse au ajuns în regiunea Kievului dinspre Belarus. Se pare că scopul este efectuarea unui atac cu rachete Grad asupra unor ţinte militare 

UPDATE ORA 14:20: Atac aerian asupra aeroportului din Kiev 

Un atac a avut loc asupra aeroportului din Kiev. Mai multe elicoptere de atac K-52 și avioane de atac Su-25 au fost implicate. Atacul a fost urmat de un desant aerian asupra aeroportului, fiind observate mai multe elicoptere de transport trupe Mil MI-8, conform biziday.ro.

UPDATE ORA 13:45: NATO activează planurile de apărare pentru Europa de Est

NATO reacționează în contextul conflictelor din Ucraina și a anunțat că va activa planurile de apărare pentru Europa de Est. Se dorește ca prin aceste măsuri, Rusia să fie descurajată și să se asigure apărarea pe teritoriul Alianţei.

„Am decis, în conformitate cu strategia noastră de apărare, să protejăm toate statele aliate și să adoptăm măsuri suplimentare pentru întărirea capacității de descurajare și apărare pe întreg teritoriul Alianței. Vom desfășura forțe suplimentare terestre și aeriene defensive în estul NATO, precum și maritime. Am mărit nivelul de pregătire al forțelor noastre, pentru a putea face față tuturor scenariilor”, se arată în comunicatul NATO

UPDATE ORA 13:15: Al doilea val de atacuri cu rachetă în Ucraina

Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este lovită de un al doilea val de atacuri cu rachetă, potrivit digi24.ro, care citează Reuters. 

UPDATE ORA 13:05: Summit NATO, convocat de urgență

Pe 25 februarie va fi convocat summit NATO. 

UPDATE ORA 13:00: Lituania declară stare de urgență

Pe teritoriul Lituaniei va fi decretată stare de urgență după ce Rusia a atacat Ucraina. Anunțul a fost făcut de preşedintele lituanian Gitanas Nauseda.

„Astăzi, voi semna un decret care va impune starea de urgenţă. Lituania va cere activarea Articolului 4 al NATO”, a spus Gitanas Nauseda.

UPDATE ORA 12:34: Bilanțul victimelor după ce Rusia a atacat Ucraina

Datele arată că, până în prezent, aproximativ 40 de persoane au fost ucise în urma atacului pornit de Rusia în Ucraina. Printre cei care și-au pierdut viața se numără și un copil. La momentul actual, 19 persoane sunt date dispărute și alte 17 au fost rănite.  

UPDATE ORA 12:30: Klaus Iohannis, primele declarații după ședința CSAT

După ședința CSAT, Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă. Iată care sunt principalele declarații ale șefului statului. 

Din păcate, în această dimineață, Federația Rusă a ales calea reprobabilă și complet ilegală a violenței armate masive împotriva unui stat independent și suveran.  Astăzi, la eforturile comunității internaționale pentru menținerea păcii și dialog, Rusia a răspuns cu rachete care lovesc orașele și obiectivele militare ucrainene. Astăzi, Federația Rusă a ales forța tancurilor în detrimentul vieților cetățenilor.  Rusia este agresorul, nu victima, cum încearcă să acrediteze Kremlinul, și întreaga planetă vede astăzi limpede acest adevăr incontestabil.  România condamnă ferm agresiunea complet nejustificată, ilegală și neprovocată a armatei ruse împotriva Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieți omenești.  În ultimele săptămâni, Statele Unite ale Americii, NATO, Uniunea Europeană și întreaga comunitate a statelor democratice au făcut tot posibilul ca diplomația să prevaleze.  România a fost puternic implicată în adoptarea tuturor deciziilor la nivel aliat și european și a pledat întotdeauna pentru continuarea dialogului în vederea detensionării situației de la granițele Ucrainei.  Niciodată nu este însă prea târziu ca vocea rațiunii să învingă. Singura soluție de a depăși cu bine această gravă criză este cea diplomatică.  Dragi români, ș tiu că sunteți îngrijorați de conflictul care are loc nu departe de granițele țării noastre, dar vă asigur: Niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale!  România beneficiază de cele mai ample garanții de securitate posibile. Statutul de membru NATO și al Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic solid cu Statele Unite ale Americii constituie o umbrelă de securitate extrem de solidă.  Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați în fața oricărei potențiale agresiuni.  Vreau să subliniez foarte clar: România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina!  Mai mult, vă asigur că voi lua absolut toate măsurile care se impun, împreună cu Guvernul, Parlamentul României și aliații noștri internaționali, pentru ca securitatea și siguranța cetățenilor români să nu fie sub nicio formă afectate.  Încă din 26 ianuarie, în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, am analizat toate scenariile posibile și am luat măsurile necesare pentru a fi pregătiți indiferent de evoluția situației. Am discutat și acum, în cadrul ședinței de astăzi a CSAT despre ultimele evoluții și măsurile care trebuie luate urgent pentru a răspunde acestei situații de criză majoră.  România este pregătită să facă față oricăror consecințe economice și umanitare pe care le-ar putea genera un eventual conflict de durată între Rusia și Ucraina.  Suntem în permanentă legătură cu aliații și partenerii noștri din NATO, din Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii pentru a găsi cele mai bune soluții și a oferi asistență umanitară dacă situația o va cere.  În acest context tensionat, se impune fără doar și poate consolidarea consistentă a Flancului Estic. Forța noastră este în primul rând aceasta: suntem uniți, suntem fără teamă și rămânem neclintiți, împreună, în fața unui agresor care amenință, prin acțiunile sale, pacea întregii planete!  În aceste momente tragice, gândurile noastre se îndreaptă către poporul ucrainean, către toate femeile, bărbații și copiii ucraineni, obligați să trăiască în teroare, victime inocente și colaterale ale unui război pe care nu îl înțeleg și nu și l-au dorit.  Oricât de mult rău ar încerca să facă, ultimii revizioniști ai istoriei trebuie să știe că lumea pe care vor să o reînvie a apus demult. Noi, națiunile democratice, suntem aici și nu facem niciun pas înapoi pentru a ne proteja valorile și tot ce am construit până acum. ”, a anunțat Klaus Iohannis, potrivit hotnews.ro.

 

UPDATE ORA 11:50: Două ținte neidentificate, în apropiere de Insula Șerpilor, în Marea Neagră

S-a dat alarma și în Marea Neagră, asta după ce două ținte neidentificate au fost surprinse în apropiere de Insula Șerpilor. Se crede că ar fi vorba despre nave rusești care le-ar fi cerut grănicerilor să se predea. 

UPDATE ORA 11:35: Aproximativ 50 de „ocupanţi ruşi” au fost uciși în regiunea Lugansk

Potrivit armatei ucrainene, aproximativ 50 de „ocupanţi ruşi” au fost uciși în Lugansk.

UPDATE ORA 11:30: Președintele Ucrainei, primele declarații după ce Rusia a invadat Ucraina

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a susținut o declarație de presă cu privire la situația actuală a Ucrainei. Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina va continua să se apere și că a pus punct legăturii diplomatice cu Rusia. 

„Avem o armată foarte puternică și oamenii noștri sunt la fel de curajoși. Militarii sunt angajați în atacuri masive, țin piept atacurilor in sud, est și nord. S-au provocat pierderi dure. Ucraina e atacată din nord, sud, solidaritatea națională e principalul nostru scop  dar nu cred că acesta este singurul. 

Fiecare cetățean al Ucrainei va decide viitorul poporului nostru, oricine are experiență militară, care se poate apăra, să se prezinte la unitățile de recrutare, inclusiv veteranilor le cerem asta.Avem răniți printre militari, avem nevoie de sânge, va rugăm să veniți să donați.Banca națională și sistemul bancar depun eforturi pentru a menține sistemul funcțional.Suntem cetățenii unei singure țări militare, suntem gata să ne susținem statul, fiți gata să va apărați țară.Consiliul de securitate a decis a înlăture orice sancțiune contra oricărei persoane care nu avea voie să dețină armă, acum, dacă pot să apere țară, să vină.Am închis relațiile diplomatice cu Rusia. Ucraina se apară, nu va ceda libertatea. Pentru ucraineni independența este cea mai mare libertate”, a anunțat Volodimir Zelenski.

UPDATE ORA 11:00: O rachetă rusească a lovit aeroprorul Ivano-Frankivsk, aflat la aproximativ 150 de km de granița României 

Noi explozii au avut loc la 150 km de România, în orașul Ivano-Frankivsk. Aeroportul din oraș a fost lovit de rachete, iar imaginile surprinse au fost postate rapid pe rețelele de socializare.

UPDATE ORA 10:25: România cere activarea articolului 4 al NATO

După izbucnirea conflictelor din Ucraina, România a cerut activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington. Mai exact, acesta presupune o consultare între aliații NATO de fiecare dată când o țară membră va simți că îi este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea. Solicitarea privind activarea articolului 4 al NATO a fost făcută de România, Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria și țările baltice. 

UPDATE ORA 10:15. Republica Moldova a declarat stare de urgență

Guvernul va cere Parlamentului să declare stare de urgență în Republica Moldova, având în vedere criza din Ucraina. Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a dispus intensificarea eforturilor de patrulare. Aceasta le solicită cetățenilor moldoveni să se întoarcă în țară, în cazul în care se află în Ucraina. 

UPDATE ORA 10:00. Ucraina cere ajutorul Turciei

Ucraina a cerut Turciei să ia măsuri, astfel încât navele ruse să nu mai poată înainta prin strâmtorile Bosfor și Dardanele.

„Cerem ca spaţiul aerian şi strâmtorile Bosfor şi Dardanele să fie închise. Am transmis părţii turce solicitarea noastră în acest sens. În acelaşi timp, vrem să se impună sancţiuni împotriva părţii ruse”, a declarat ambasadorul Vasil Bodnar, într-o conferinţă de presă.

UPDATE ORA 09:50: Primele victime în urma atacului din Ucraina

Poliția ucraineană a anunțat că șase persoane și-au pierdut viața și 19 persoane sunt date dispărute, după un atac asupra unei unități militare din Podilsk.

O persoană a murit în orașul Mariupol. Patru persoane, printre care o femeie și un copil, au fost rănite în urma unui atac asupra unei mașini, iar o persoană a murit.

În urma unui bombardament, un adolescent de 17 ani a murit.

UPDATE ORA 09:45: Antonio Guterres, secretarul general ONU, îi cere lui Vladimr Putin să oprească atacul asupra Ucrainei

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a cerut lui Putin să își cheme trupele în Rusia și să pună punct atacului din Ucraina. 

„Domnule preşedinte Putin, în numele umanităţii, chemaţi-vă trupele în Rusia! Este cel mai trist moment al mandatului meu de secretar general al ONU. În numele umanităţii, să nu permitem declanşarea în Europa a ceea ce ar putea fi cel mai grav război de la începutul secolului”, a spus Secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

UPDATE ORA 09:40: Președintele Klaus Iohannis a convocat de urgență CSAT

În contextul conflictelor din Ucraina, președintele României, Klaus Iohannis, a convocat de urgență Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Ședința va avea loc la ora 11:00.

Mai mult decât atât, Armata României a anunțat, prin intermediul unui comunicat oficial, că a activat punctele militare de comandă cu atribuții în monitorizarea situației și coordonarea forțelor și mijloacelor destinate situațiilor concrete care pot apărea. 

„Conducerea Ministerului Apărării Naţionale a luat toate măsurile necesare de reacţie, atât cele care revin în mod direct instituţiei, precum şi cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului naţional de securitate, conform planurilor de cooperare interinstituţională, elaborate din timp”, a anunțat Ministerul Apărării Naţionale.

UPDATE ORA 09:10: Volodimir Zelenski a încercat să vorbească cu Vladimir Putin

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că a încercat să îl contacteze telefonic pe Vladimir Putin, după ce Rusia a atacat Ucraina, însă președintele rus nu i-a răspuns. 

„Astăzi am inițiat un apel către președintele Federației Ruse. Rezultatul a fost tăcerea. Dar tăcerea ar trebui să fie în Donbass”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE ORA 09:00: Au căzut rachete în Harkov și Kiev

Deși Rusia a anunțat inițial că ținta atacurilor este, de fapt, infrastructura militară, în mediul online au apărut imagini care arată că au căzut rachete în zone locuite de populație din Harkov și Kiev. 

 

 

UPDATE ORA 09:00: SUA nu va trimite trupe în Ucraina

Deși Rusia a invidat Ucraina din toate părțile, SUA a anunțat că nu își dorește să intre în război cu Rusia, motiv pentru care nu va trimite soldați în Ucraina. SUA va oferi sprijin Ucrainei, însă nu și trupe care să lupte.

UPDATE ORA 08:45: Aviația română, în alertă după ce un avion Su-27 a fost interceptat în România

Autoritățile au anunțat că un avion militar Suhoi 27 din Ucraina a aterizat în regim de urgență la Bacău. 

„Joi, 24 februarie, două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat în jurul orei 6.15, pentru clarificarea unei situații aeriene referitoare la un zbor neautorizat în partea de nord a României, care se apropia de spațiul aerian național”, a transmis Ministerul român al Apărării, potrivit stirileprotv.ro.

UPDATE ORA 08:30: Ședință NATO de urgență

După ce Rusia a atacat Ucraina, NATO va avea o ședință de urgență, astfel că toți cei 30 de ambasadori se vor reuni pentru a discuta ce este de făcut în perioada următoare. 

UPDATE ORA 8:20 În Ucraina a fost declarată legea marțială

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat atacul venit din partea Rusiei, precizând că au existat lovituri de rachete asupra infrastructurii ucrainene şi poliţiei de frontieră a ţării, dar și explozii în mai multe orașe. Președintele a anunțat că a fost declarată legea marțială, ceea ce înseamnă că autoritățile militare preiau controlul în locul administrației civile obișnuite.

Citeste si: Klaus Iohannis, după atacurile Rusiei împotriva Ucrainei de joi dimineața: „Rusia trebuie să suporte consecințele acestui act profund ilegal”