Coniacul este una dintre bauturile nobile, dar in acelasi timp populare printre consumatorii de toate categoriile. Secole de traditie au contribuit la crearea unui produs de exceptie, in care calitatea resurselor, cunostintele oamenilor si atentia la detalii se imbina armonios. Coniacul se produce in regiunea omonima din Franta, dar calitatea sa a dus la folosirea numelui pentru toate categoriile de brandy. Coniacul este un brandy, dar denumirea se foloseste strict pentru produsul distilat in zona viticola din vestul Frantei. Chiar daca din punct de vedere geografic arealul nu este vast, fiecare producator creeaza un coniac cu particularitati specifice. Descopera in continuare cum sa alegi coniacul potrivit si cum sa il bei.
Criterii pentru alegerea coniacului
Varsta
Asemenea altor bauturi care se obtin prin distilare, si coniacul se lasa la invechire in butoaie de lemn. Coniacul de la Nitelashop si din alte magazine specializate este de varste diferite, asa ca este bine sa stii care este impactul vechimii asupra calitatii coniacului. Exista 6 trepte de invechire, care se gasesc si pe eticheta produsului:
VS - very special, maturat cel puțin 2 ani în butoaie de stejar;
VSOP și Reserve Labels - very special old pale, invechit 5 ani;
Napoleon - maturat cel putin 6 ani;
XO - extra old, maturat cel puțin 10 ani;
XXO - extra extra old, invechit cel putin 14 ani;
Hors D’Age - inseamna “dincolo de varsta” si este obtinut din distilate maturate timp indelungat, chiar si 40 de ani.
Coniacul tanar, de 2-6 ani este tare si are prospetime. Cel vechi este bogat in arome si fin.
Producatorul
Gustul coniacului depinde si de producator, mai exact de regiunea in care se produce vinul pentru distilat. Conform clasificarii franceze, se disting 6 regiuni, cunoscute drept “cru”:
Grand Champagne - gustul coniacului este floral, iar dupa invechire dezvolta note minerale;
Petit Champagne - gustul coniacului este similar celui din regiunea mentionata anterior, dar nu este atat de fin;
Borderies - gustul este rotund si bogat;
Fins Bois - gustul este puternic si evolueaza rapid dupa invechire;
Bois Ordinaire - gustul este puternic, cu note rustice.
Bugetul
Pretul coniacului variaza de la cateva zeci de lei la cateva mii de lei. Gasesti coniac fin si la preturi accesibile, asa ca merita sa te bucuri de gustul acestui produs unic.
Momentul servirii
Coniacul se bea ca atare, dar se poate folosi si in cocktailuri. VSOP este ideal pentru amestecuri aromate, pentru ca are prospetime si tarie. De asemenea, se poate servi simplu sau cu gheata, la aperitiv. Daca vrei sa bei coniac la finalul mesei, alege un XO sau Hors D’Age. Aromele bogate persista si se potrivesc perfect cu deserturi de ciocolata.
Ambajalul
Sticlele de coniac sunt deseori adevarate obiecte de arta, de aceea multi le colectioneaza. Daca si tu te numeri printre cei care pastreaza sticlele, mareste-ti colectia cu branduri care pun accent pe design.
Cum se bea coniacul
Poti bea coniacul inainte de masa, cu o picatura de apa, pentru a-i dezvalui aromele, sau cu doua cuburi de gheata, pentru o senzatie racoritoare si tarie redusa. La mesele principale, coniacul se potriveste cu fructe de mare, branzeturi si deserturi cu ciocolata. Este important sa alegi un pahar potrivit pentru servire, pentru ca forma recipientului influenteaza eliberarea aromelor. Se recomanda urmatoarele tipuri de pahare:
De degustare - mediu ca dimensiune si cu picior, se potriveste cand bei coniacul cu un pic de apa;
Larg - Ideal cand bei coniacul cu gheata;
Inalt - Potrivit cand bei coniacul cu gheata, dar vrei ca bautura sa ramana rece mai mult timp;
Cupa - Ideal pentru bautul incet, de dupa masa, cand bei coniacul ca digestiv si nu-l diluezi.
Coniacul este o bautura de calitate, care satisface si gusturile celui mai pretentios bautor. Alege unul potrivit pentru tine si bea-l corect, pentru a te bucura pe deplin de aromele unice.