Conservele sunt la mare cautare in ultima perioada si reprezinta prima alegere pentru cei care vor sa isi faca un stoc de alimente neperisabile. Principalul avantaj al conservelor este reprezentat de termenul de valabilitate indelungat, uneori chiar de cativa ani.
Alimentele din interior isi pastreaza gustul si sunt bune de consumat chiar dupa o perioada lunga de timp. In plus conservele se pot stivui usor si astfel depozitarea lor nu reprezinta o problema.
Iata insa de ce sunt conservele toxice.
Citeste si: Vin rosu: ce se intampla in corpul tau atunci cand bei vin rosu
Citeste si: Ceapa toxica: cum iti dai seama cand ceapa este toxica. Semnele care iti arata ca nu trebuie sa o mananci
Citeste si: Castraveti toxici: cand devin castravetii toxici
Citeste si: Castraveti toxici: cand devin castravetii toxici
Conserve toxice: substanta care le face toxice
Pentru a nu rugini si pentru a pastra prospetimea alimentelor din interior cat mai mult timp, conservele sunt de regula captusite cu o pelicula de material plastic ce are in compozitie bisfenol A, sau BPA.
Bisfenolul se regaseste si in dozele metalice, dar si in sticle de plastic in care sunt puse bauturile racoritoare, acele PET-uri. Studiile au demonstrat ca bisfenolul (BPA), se transfera usor din materialul plastic in alimentele din cutii/ sticle si ajung astfel sa intre in organismul uman.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Potrivit mai multor experimente efectuate, cantitatea de bisfenol din sange creste si de 20 de ori dupa consumul unei singure conserve.
Conserve toxice: s-a demonstrat ca bisfenolul influenteaza activitatea glandelor endocrine. Se poate ajunge astfel la dereglari hormonale, deoarece nivelul hormonilor din organism este modificat.
Bisfenolul a fost asociat de multe ori si cu alte boli, precum obezitatea, afectiunile cardiovasculare si diabetul. De asemenea, bisfenolul creste riscul pubertatii precoce si poate duce la aparitia de modificari comportamentale in randul copiilor.
Citeste si: Mancare de urzici de post. Ce nu stiai despre urzici
Conserve toxice: care sunt cele mai toxice conserve
Cercetarile au mai demonstrat ca ambalajul conservelor contine si oxid de zinc, iar particule mici din acest compus sunt transferate in alimente.
Testele au aratat ca oxidul de zinc distruge proeminentele de pe suprafata celulelor intestinale si schimba modul in care se absorb substantele nutritive si felul in care se formeaza proteinele. In plus, pot permite unor compusi sa treaca prin sange, desi nu ar trebui.
Printre cele mai toxice conserve sunt conservele de ton, conservele de porumb, conservele de sparanghel si conservele de pui.
Mare atentie in special si la conservele de ton: pe langa bisfenol si oxid de zinc, acestea contin mercur, un metal toxic ce anuleaza toate beneficiile acestui peste (acizii grasi Omega-3 si fosforul).
S-a demonstrat ca mercurul are un efect extrem de nociv pentru sistemul nervos, creste sansele unui infarct si provoaca schimbai neurosenzoriale. De asemenea, poate produce interferente in dezvoltarea neurologica, afectand astfel dezvoltarea normala a fatului. Consumul de conserve de ton este nerecomandat in special femeilor insarcinate.
Singurele ambalaje care nu contin bisfenol (BPA) sunt sticla si hartia.