Consiliere psihologică pentru mame, după naștere. Cum vor autoritățile să vină în sprijinul femeilor care se confruntă cu depresia postnatală

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 04 apr 2023, 02:50

Femeile ar putea primi consiliere psihologică după ce aduc pe lume un copil

Sursa: unsplash

Femeile care dau naștere unui copil ar putea beneficia de consiliere psihologică imediat după naștere. Ce prevede un nou proiect de lege pus în dezbatere la Senat?

Autoritățile își doresc să vină în sprijinul femeilor care se confruntă cu stări de anxietate, cu probleme de ordin emoțional sau chiar cu depresia postnatală. În acest sens, un nou proiect de lege a fost înregistrat pentru dezbatere la Senat. Ce prevede acesta și pentru ce perioadă de timp ar putea primi proaspetele mămici consiliere psihologică?

Servicii de consiliere psihologică pentru mame. Condiții pentru a beneficia de acest ajutor

Venirea pe lume a unui copil este un moment cu adevărat special pentru orice femeie, dar care vine la pachet cu o încărcătură emoțională puternică. Având în vedere că un număr mare de femei ajung să se confrunte cu depresia sau cu stări de anxietate după ce dau naștere unui copil, autoritățile au luat decizia de a propune ca proaspetele mămici să beneficieze de servicii de consiliere psihologică. 

În acest sens, un nou proiect de lege au fost propus pentru dezbatere la Senat. Acesta prevede ca după naștere, mamele să poată beneficia de servicii de consiliere psihologică pe o perioadă de 126 de zile, pentru un număr de maximum 6 ore. Acestea ar trebui stabilite în urma consultării cu medicul de obstetrică-ginecologie şi psihologul maternității în care s-a născut copilul, potrivit avocatnet.ro.

Autoritățile au menționat că în maternități există un cabinet psihologic care ar putea oferi astfel de servicii de consiliere psihologică proaspetelor mămici, ceea ce înseamnă că măsură propusă ar putea fi

pusă cu ușurință în practică.

„Să beneficieze de servicii de consiliere psihologică pe o perioadă de 126 de zile după naştere, la
cerere, pentru un număr de maximum 6 ore stabilite împreună cu medicul de specialitate obstetrică-ginecologie şi psihologul din cadrul unităţilor sanitare de specialitate ori unităţilor sanitare care au
în structură secţii sau compartimente de obstetrică-ginecologie şi în cadrul cărora au născut”
, se arată în proiectul de lege.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Din informațiile prezentate de autorități reiese că mamele ar putea beneficia de servicii de consiliere psihologică postnatală doar dacă sunt asigurate în sistemul de sănătate. 

Citeste si: Este oficial: Femeile însărcinate primesc bani de la primărie în 2022!  Despre ce sumă e vorba și cum pot viitoarele mame să intre în posesia ei

Motivul pentru care autoritățile vor ca mamele să beneficieze de consiliere psihologică după naștere

Cei care au inițiat proiectul de lege privind acordarea serviciilor de consiliere psihologică postnatală au precizat că există studii care atestă că depresia postnatală reprezintă o problemă la nivel mondial și că nu ar trebui tratată cu indiferență, potrivit senat.ro.

Mai mult, în proiectul de lege este precizat că depresia postnatală este cea mai răspândită complicație apărută după sarcină.

În prezent, proiectul de lege se află în dezbatere la Senat, iar pentru ca femeile să ajungă să primească servicii de consiliere psihologică după naștere este nevoie ca proiectul de lege să obțină acceptul Parlamentului, să fie promulgat de șeful statului și postat în Monitorul Oficial.

Citeste si: Indemnizații viagere de până la 1000 de lei pentru mamele care au cel puțin 3 copii! Totul despre Legea pentru mamele-eroine