Consiliul Europei (COE) a punctat faptul că România s-a dezvoltat în privința sistemului judiciar și a combaterii corupției dar, în Raportul de monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, COE își arată îngrijorarea pentru faptul că legile justiției, ce urmează să fie dezbătute în următoarea perioadă în Parlamentul României, nu sunt conforme avizului Comisiei de la Veneția și al GRECO (Grupul Statelor Împotriva Corupției), relatează BiziDay.
Consiliul Europei cere României schimbarea legilor justiției
Așadar, CEO solicită legislativului românesc să asculte recomandările instituțiilor europene în privința amendamentelor la legile justiției.
Raportul include și libertatea presei din România și a fost postat chiar în ziua în care Recorder a realizat o investigație care demonstrează că anumite partide politice din România se promovează cu bani publici la televiziunile de știri, bani care revin trusturilor prin agenții de media.
Aceste contractele de milioane de euro sunt ascunse, motiv pentru comisia din Consiliul Europei susține că „utilizarea fondurilor publice de către partidele politice pentru a finanța mass-media și a influența conținutul acestora pe baza contractelor secrete reprezintă cea mai mare îngrijorare”, existând
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Raportul avertizează că practica aceasta scade libertatea presei și bunul demers al democrației.
Consiliul Europei cere schimbări și în privința corupției
„În ceea ce privește independența justiției, desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a marcat un pas important și ar trebui salutată”, a declarat COE.
În privința combaterii corupției, COE solicită România „să abordeze problema lipsei de resurse umane în cadrul Direcției Naționale Anticorupție”.
De asemenea, o altă solicitare către România este reprezentată de schimbările din domeniul justiției, iar acestea trebuie „ să asigure caracterul incluziv al procesului legislativ, să desfășoare consultări semnificative cu toate părțile interesate și să încerce să țină seama de diferitele opinii”.