România poate rata intrarea în Schengen. Consiliul Uniunii Europene ar putea decide aderarea Croației separat de țara noastră și Bulgaria

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 23 aug 2023, 00:35

Aderarea Croației la Schengen s-ar putea face separate de Bulgaria și România.

Sursa: https://pixabay.com/

Aderarea Croației la Schengen s-ar putea face separate de Bulgaria și România.

Potrivit euronews.ro, Croația ar putea adera la Schengen separat de România și Bulgaria.

Croația ar putea adera la Schengen separat de România Bulgaria

Președinția cehă a Consiliului UE a pregătit două proiecte de decizie privind acceptarea de noi state membre UE în Schengen, unul pentru Croația şi celălalt pentru Bulgaria şi România.

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, şi-a reafirmat luni scepticismul față de extinderea spațiului Schengen, dar omologul său croat Davor Bozinovic a declarat că Austria sprijină în continuare Croația pentru aderarea la acest spațiu

de liberă circulație, relatează agenția croată.

Acesta a declarat că: „Situația la frontieră, care este insuportabilă pentru populația locală, arată că Schengenul în general nu funcționează şi că extinderea acestui spațiu este inutilă”.

Citește și: Romania pregatita să adere la Schengen, afirmă Comisia Europeană!

Conform ministrului Gerhard Karner, anul acesta numai Burgenland, o regiune austriacă de la granița cu Ungaria, a înregistrat 74.291

de refugiați, care au venit dinspre țări ale UE şi care, contrar principiului (regulamentului european, n.red.) Dublin, nu au fost înregistrați.

Acesta a apreciat că ar trebui să fie posibilă refuzarea la graniță a intrării cetățenilor care au puține șanse să se califice pentru obținerea azilului, menționând cazurile migranților proveniți din țări precum India, Tunisia sau Maroc. „Numai anul acesta, 11.400 de tunisieni au cerut azil în Austria”.

Bulgarii se simt umiliți din cauza neaderării

Jurnaliștii bulgari consideră că dacă Bulgaria nu ar primi vot pozitiv pentru intrarea în Schengen, ar fi o umilire pentru Sofia. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Astfel, europenii ar putea avea o problemă cu faptul că bulgarii au granița de sud cu Turcia, care nu ar fi suficient de bine consolidată. 

Citește și: Bulgaria va fi lăsată în urmă pentru Schengen? E decuplată de România!

Europarlamentarul Rareș Bogdana declarat că: „Poate fi exact cum s-a introdus un mecanism pe Justiție, MCV, poate fi introdus un mecanism special pentru Bulgaria.

Nu cred că și pentru România. Nu există motiv pentru un mecanism de verificare ulterioară, de supraveghere, pe România. Mulți dintre cei cu care am stat de vorbă spun așa: nu avem nimic cu România, avem o problemă cu granița de sud a Bulgariei, granița cu Turcia, considerăm că nu este suficient de bine consolidată și avem o problemă cu crima organizată”.

Bulgarii cred că Olanda va sprijini Croația și România pentru a intra în spațiul Schengen

Bulgarii cred că Olanda va sprijini Croația și România pentru a intra în spațiul Schengen, iar vecinii de la sud de Dunăre ar rămâne izolați. 

De ani, Croația, România și Bulgaria au contribuit în mod semnificativ la buna funcționare a spațiului Schengen, inclusiv în timpul pandemiei de COVID 19 și, mai recent, în contextul consecințelor fără precedent ale războiului din Ucraina.

Cu toate că normele Schengen impun deja celor trei țări obligații parțiale, controalele la frontierele interne cu aceste state membre nu au fost eliminate; prin urmare, acestea nu se bucură de toate avantajele care decurg din apartenența la spațiul Schengen fără controale la frontierele interne. Astfel participarea deplină la spațiul Schengen este o cerință pentru aceste state membre; prin urmare, ar trebui să li se permită să adere la spațiul Schengen, având în vedere că îndeplinesc condițiile.

Țara noastră asigură o gestionare solidă și de înaltă calitate a frontierelor, inclusiv în ceea ce privește supravegherea frontierelor și verificările sistematice la frontiere, și participă la cooperarea polițienească internațională. România dispune de structuri eficace pentru a garanta accesul la protecție internațională, cu respectarea principiului nereturnării. Bulgaria și România au încheiat cu succes procesul de evaluare Schengen în anul 2011. Astfel, consiliul a recunoscut finalizarea procesului de evaluare în două concluzii separate ale Consiliului, însă de mai mult de 11 ani nu a fost luată nicio decizie a Consiliului privind eliminarea frontierelor interne.