Consolidarea militară a Europei: Industrie care urmeaza o expansiune?

Author: Bogdan Frațilă

Membrii europeni ai NATO își măresc cheltuielile, dar companiile din domeniul apărării doresc contracte înainte de a se angaja în extinderi costisitoare.

Sursa: PixaBay

Membrii europeni ai NATO își măresc cheltuielile, dar companiile din domeniul apărării doresc contracte înainte de a se angaja în extinderi costisitoare.

Membrii europeni ai NATO își măresc cheltuielile, dar companiile din domeniul apărării doresc contracte înainte de a se angaja în extinderi costisitoare.
Războiul este, de obicei, o binefacere pentru complexul militar-industrial. Dar acest lucru nu se întâmplă pentru industria de apărare din Europa- încă.
La mai mult de un an de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, contractele au întârziat să se materializeze, baza industrială a continentului este încă în zdrențe după decenii de investiții insuficiente, iar concurența acerbă se profilează din afara Europei.
Politicienii dornici să ajute Ucraina să respingă agresiunea Rusiei și să întărească forțele Continentului îndeamnă companiile din domeniul apărării să producă mai mult, mai repede și la un cost mai mic. Dar companiile spun că nu pot acționa până când nu obțin acorduri obligatorii din partea guvernelor.
După decenii de bugete din ce în ce mai mici și planuri militare care s-au concentrat în mare parte pe desfășurări externe relativ ușoare, cum ar fi Afganistanul și regiunea Sahel din Africa, guvernele se întorc la o poziție de Război Rece care se bazează pe un număr mai mare de arme

tradiționale, cum ar fi tancurile și artileria. Aceasta este lecția care se trage din luptele din Ucraina, care consumă cantități uluitoare de muniție și echipament, în timp ce cele două tabere se lovesc reciproc pe linii de front relativ statice.
Uniunea Europeană promite să livreze Ucrainei 1 milion de cartușe de artilerie în următoarele 12 luni; toate aceste proiectile ar trebui să fie fabricate în bloc.

Membrii europeni ai NATO își măresc cheltuielile, dar companiile din domeniul apărării doresc contracte înainte de a se angaja în extinderi costisitoare.
[Sursa: PixaBay]

Comenzile restante

Deși majoritatea țărilor UE nu ating încă obiectivul NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare, alianța a înregistrat opt ani de creșteri constante ale cheltuielilor. În 2022, cheltuielile țărilor europene au crescut cu 13%, ajungând la 345 de miliarde de dolari.
Războiul din Ucraina a accelerat ritmul. În ultimele 18 luni, majoritatea țărilor UE au promis că vor spori cheltuielile militare.


Dar, în timp ce politicienii europeni vorbesc frumos despre planificarea de a vărsa și mai mulți bani în apărare, discuțiile s-au transformat lent în comenzi semnate pe termen lung pentru arme și muniții. Iar noile instrumente ale UE pentru a facilita achizițiile și finanțările comune, chiar dacă sunt accelerate, sunt încă în curs de negociere la Bruxelles.
"Există un decalaj uriaș între bugetele de apărare majorate și cerneala de pe hârtia de contract", a declarat Jan Pie, secretar general al Asociației europene a industriilor aerospațiale, de securitate și de apărare, care reprezintă nume grele precum KNDS, Dassault Aviation și Rheinmetall.
Pie a susținut că nu este vorba de o lipsă de voință politică, ci mai degrabă de o consecință a obstacolelor birocratice și a lentoarei. "Suntem într-o dispoziție de timp de pace cu toate aceste procese", a spus el.
Un mesaj similar a venit de la forumul de securitate GLOBSEC din luna mai de la Bratislava. În fața unei săli pline de oficiali, vicepreședintele senior al KNDS, Marcel Grisnigt, a fost tranșant: "Nu avem claritate pe termen lung", a spus el. "Claritatea nu înseamnă semnale sau promisiuni, ci contracte- este vorba pur și simplu de contracte, contracte ferme, pe termen lung".
Unele contracte încep să apară- dar nu în ritmul pe care industria îl consideră în concordanță cu apelurile politice. Germania a comandat recent tancuri Leopard 2 de la Krauss-Maffei Wegmann pentru a înlocui materialul donat Ucrainei, iar Rheinmetall a semnat contracte de muniție în valoare de peste 500 de milioane de euro cu mai multe țări. Finlanda va cumpăra muniție de la Nexter.

Membrii europeni ai NATO își măresc cheltuielile, dar companiile din domeniul apărării doresc contracte înainte de a se angaja în extinderi costisitoare.
[Sursa: PixaBay]

Mai multe fabrici

În ultimele 18 luni, unele companii și-au accelerat producția. Dar acum, mulți directori avertizează că au ajuns la limita a ceea ce pot face fără comenzi guvernamentale și investiții semnificative pe termen lung pentru a construi noi fabrici.
Pentru a stimula producția pe termen scurt, contractorii europeni din domeniul apărării s-au asigurat că fabricile existente funcționează la capacitate maximă prin introducerea de schimburi suplimentare, cumpărarea de noi utilaje, prioritizarea armelor de care au nevoie urgentă, coordonarea cu furnizorii și angajarea mai multor muncitori.
Companii precum producătorul de rachete MBDA și Grupul cehoslovac angajează cu până la 1.000 de angajați în plus în acest an.
În Suedia, Saab a dublat deja producția în ultimii ani și intenționează să o dubleze din nou până la începutul anului 2025. În Franța, producția unor articole- inclusiv a armamentului trimis în Ucraina- s-a dublat, de asemenea,. MBDA produce 40 de rachete antiaeriene Mistral pe lună, în loc de 20; Thales produce acum 24 de radare Ground Master pe an, în loc de 12.
Nexter a sporit producția de obuziere Caesar de la patru la opt unități pe lună; compania este în discuții cu guvernul italian pentru a începe turele de noapte, a declarat șeful filialei de muniții a Nexter, Dominique Guillet.
În Germania, directorul general al Rheinmetall, Armin Papperger, s-a angajat în luna mai să crească producția anuală a companiei de obuze de artilerie de 155 milimetri de la 450.000 la 600.000, în principal prin extinderea fabricilor existente și prin integrarea preluării companiei spaniole Expal Systems. De asemenea, compania dezvoltă producția de tancuri în interiorul Ucrainei, dar Papperger a declarat că ar putea dura între șase și zece ani pentru a realimenta depozitele naționale de muniții.
"Până în prezent, efortul de mobilizare rămâne în mare parte autofinanțat, ajungem la limita superioară", a declarat la începutul lunii mai directorul general al Nexter, Nicolas Chamussy, în fața legislatorilor francezi. "Această autofinanțare se oprește acolo unde începe imperativul unei bune gestiuni pentru companii private precum noi".
După zeci de ani de producție în volume reduse, creșterea semnificativă a capacităților de apărare ale continentului va necesita alte miliarde și ani de răbdare, au declarat mai mulți directori din industria europeană.

Citește și: Franța presează UE să declare război comercial împotriva Chinei!

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citește și: Oficialii europeni susțin un plan care ar aduce Ucraina în NATO!

Citește și: ChatGPT, Microsoft, Tesla- Ce spun CEO lor despre inteligenta artificiala?