Constatarea amiabiliă: Te poate scuti de un drum la poliție. Aceasta poate fi completată electronic

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 06 nov 2023, 00:05

Șoferii implicați într-un accident rutier fără victime au două posibilități de a obține documentul pe baza căruia își pot repara mașinile, și anume un drum la poliție sau încheierea unei constatări amiabile.

Sursa: https://pixabay.com/

Ce trebuie să faci atunci când ești implicat într-un accident fără victime și când poți completa amiabila?

Atunci când sunteți implicat într-un accident ușor, fără victime, ideal ar fi să completați amiabila electronic, pentru a nu mai fi nevoit să mergeți la doctor.

De ce să completezi amiabila online

Conform Codului Rutier, șoferii implicați într-un accident rutier fără victime au două posibilități de a obține documentul pe baza căruia își pot repara mașinile, și anume un drum la poliție sau încheierea unei constatări amiabile.

În cazul în care două mașini au fost implicate într-un accident ușor, fără victime, o alternativă la deplasarea la o secție de poliție rutieră, unde șoferul vinovat de producerea accidentului este, de cele mai multe ori, amendat.

Citește și: Amenzi Codul Rutier 2023: Ce amendă primești dacă traversezi pe roșu?

Astfel că, pentru încheierea unei constatări amiabile fie se completează un formular tipărit, fie, mai nou, aceasta se completează electronic, printr-o aplicație pe telefonul mobil.

Conform Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 39/2016 privind asigurările auto din România, formularul de constatare amiabilă de accident poate fi utilizat în România indiferent de locul producerii accidentului.

Formularul de constatare amiabilă de accident se obține de la asigurătorul la care se încheie polița de asigurare auto obligatorie și conține informații privind:

 

- data şi locul producerii accidentului;

- datele de identificare ale conducătorilor auto implicați;

- datele proprietarilor vehiculelor implicate;

- datele vehiculelor implicate şi ale propriilor asigurători;

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- Circumstanțele producerii accidentului.

De asemenea, constatarea amiabilă poate fi utilizată în relația cu asigurătorii, fără a mai fi necesară întocmirea documentelor de constatare de către poliția rutieră, numai în situația în care formularul este completat şi semnat de către ambii conducători de vehicule implicați în accident.

Amiabila ai poate fi completată și electronic cu ajutorul unei aplicații lansate în 2022

Această aplicație poate fi descărcată gratuit pe telefonul mobil atât din Google Play Store, cât și din App Store. Toți pașii necesari completării electronice a unui formular de constatare amiabilă pot fi găsiți aici.

Această aplicație are, deja, peste 70.000 de utilizatori, numărul de oameni care se înregistrează zilnic depășind 300.

Începând cu luna ianuarie 2023, vor exista funcții noi care vor permite administrarea documentelor care trebuie să însoțească obligatoriu un mijloc de transport.

Cum poate fi utilizată aplicația

“Amiabila” poate fi utilizată astfel:

- Utilizatorul descarcă aplicația direct pe telefonul sau mobil, iar apoi își creează un cont de utilizator;

- După aceea, acesta își completează datele personale solicitate de aplicație  (permis de conducere, certificat de înmatriculare, carte de identitate, polița RCA). Informațiile din aceste documente pot fi preluate automat în formularul „Constatare amiabilă de accident” în format electronic;

Citește și: Codul Rutier 2023: Principalele clase de sancțiuni și amenzile pentru fiecare în parte

- Pasul final se referă la modul de alcătuire a schiței accidentului. Aplicația oferă o bogată infografie, din care utilizatorul poate selecta atât elemente exterioare (intersecții, semne de circulație, semafoare etc.), cât și poziția celor două autovehicule în momentul coliziunii

Utilizatorii aplicației vor primi notificări pe telefonul mobil, prin SMS sau prin e-mail

Șoferii urmează să fie anunțați prin e-mail când le va expira rovinieta. Mesajul va fi transmis doar în cazul rovinietelor cu valabilitate egală sau mai mare de 30 de zile. Acordul sau refuzul șoferului de a fi notificat în legătură cu data expirării rovinietei, dar și adresa de e-mail unde se trimite notificarea, în cazul în care își dă acordul, sunt furnizate de acesta la cumpărarea unei roviniete.

Sursă: avocatnet.ro