Construcția unei case: etape și materiale necesare

Author: Oana Iosif

Atunci când vrei să construiești o locuință este necesar să anticipezi toate provocările care apar o dată cu începerea acestui proiect. Stabilirea etapelor de lucru, alegerea meseriașilor și a materialelor necesare, dar și gestionarea corectă a bugetului reprezintă aspecte foarte importante în procesul de lucru, așa că ar trebui să le ții evidența într-un mod concret. Pentru a-ți fi de ajutor, iată care sunt etapele de lucru pe care trebuie să le ai în vedere și multe alte informații importante despre procesul de construire.

Pasul 1. Realizarea proiectului tehnic

Împreună cu un inginer proiectant, dar și cu un arhitect, ar trebui să începi să realizezi proiectul tehnic al construcției. Acesta presupune crearea planșelor care vor sta la baza procesului de construire, modelarea structurală a clădirii în programe specializate și calculul încărcărilor.

Tot în această etape sunt definitivate materialele de construcții de care ai nevoie. În funcție de tipul structurii de rezistență și de caracteristicile terenului, vei putea alege între cărămidă sau beton, BCA Macon, structuri prefabricate sau alte materiale care te vor ajuta în procesul constructiv.

Pasul 2. Realizarea studiului geotehnic și obținerea avizelor

Studiul geotehnic este o componentă foarte importantă în procesul de construire. Fără el o clădire nu poate fi realizată, deoarece această analiză verifică tipul solului și capacitatea acestuia de a prelua încărcările care provin de la construcție.

În funcție de acest studiu sunt eliberate și autorizațiile de construire și sunt adoptate eventuale măsuri la nivelul solului care ajută în ceea ce privește stabilitatea (realizarea fundațiilor speciale, căptușirea solului cu straturi coezive etc.).

Pasul 3. Turnarea fundației

Turnarea fundației implică folosirea betonului specificat în proiectul tehnic, cu respectarea clasei de rezistență a acestuia. Fundația este cel mai important element constructiv, deoarece aceasta este responsabilă de transmiterea încărcărilor la teren.

Indiferent de tipul fundației, fie că vorbim despre fundații continue, despre piloni sau fundații izolate, acestea preiau încărcări precum greutatea proprie a construcției, încărcările statice provenite din dispunerea mobilierului, încărcări dinamice provenite din trafic și încărcări sezoniere sau speciale, cum ar fi zăpada, ploaia sau seismele.

Pasul 4. Realizarea construcției ”la roșu”

O dată cu ridicarea construcției, vor fi necesare diferite materiale precum betonul de clase superioare de rezistență, oțel pentru armături și hidroizolații. Este recomandat ca hidroizolarea să se facă încă din etapa de construire, mai ales în zonele cu potențial în ceea ce privește infiltrarea apei, precum zona fundației și a soclului, zona teraselor și a băilor.

Tot în această etapă vei avea nevoie de lemn pentru realizarea cofrajelor, dar și pentru structura de acoperiș.

Pasul 5. Punerea în funcțiune a instalațiilor

Instalațiile electrice, sanitare și termice sunt realizate în această etapă, însă spațiile pentru acestea sunt create încă din prima zi de construire. Instalațiile sunt verificate înainte de utilizare, iar mai apoi se poate trece mai departe, spre finisarea construcției.

Pasul 6. Finisarea construcției

O construcție la gata înseamnă că aceasta este finisată și gata să fie locuită. Pentru a aduce o construcție în acest punct este nevoie de nenumărate materiale precum: glet, adezivi, materiale izolante (polistiren, vată bazaltică), vopsea lavabilă sau tencuieli decorative.

În plus este nevoie de parchet, elemente ceramice de acoperire, plinte, linoleum și toată gama de accesorii și adezivi pentru acestea. Tot aici poate fi încadrată și amenajarea tâmplăriei și a suprafețelor vitrate, folosind opțiunile alese în funcție de stilul locuinței.

Acestea sunt etapele de realizare a unei construcții, dar și materialele de care este nevoie pentru realizarea acesteia. Nu uita să apelezi la specialiști pentru realizarea unei case, deoarece acești oferă cunoștințele, experiența și personalul calificat pentru realizarea acestor lucrări.

 


Müjde Uzman, care joacă rolul Alev în producția „O dragoste”, apariție uluitoare în mediul online! Iată cum a fost surprinsă de curând celebra actriță!