Constructie casa - 3 cheltuieli importante pe care le ai de facut

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 07 oct 2018, 15:20

Daca iti doresti o schimbare, vrei mai mult spatiu, iti doresti o curte in care sa petreci cu gasca de prieteni in jurul gratarului, inseamna ca ai planuri mari de a te muta la casa.

Decizia de a construi o casa este una curajoasa. Ea nu implica doar eforturi financiare, dar si multa energie. Va fi nevoie sa te implici activ si sa iei multe decizii. 

Bugetul este mereu cel care dicteaza, prin urmare fii atent ce cheltuieli mari, dar si importante ai de facut.

Teren

In ce zona a tarii vrei sa te muti? Iti doresti sa ramai chiar in oras, vrei sa alegi imediata apropiere (zona periferica) sau sa fii cat mai departe, sa evadezi pe cat posibil in mijlocul naturii?

Pretul terenului difera in functie de localizare, de utilitati (apa, gaz, canalizare, drum asfaltat). 

Este important sa iti faci o idee despre pretul mediu pe metrul patrat. Prin urmare ajuta-te de online, un site integrator de anunturi, cu terenuri de vanzare in Cluj-Napoca, Bucuresti, Iasi, Timisoara si in intreaga tara.

Investitia in teren este una semnificativa, mai ales daca vrei sa te bucuri de spatiu suficient. 

Tine cont ca un studiu geotehnic te va ajuta sa afli daca terenul pe care vrei sa construiesti este unul fara probleme, care se preteaza pentru viitoarea ta casa. In plus, in urma raportului acestui studiu, inginerul structurist va sti cum sa proiecteze fundatia casei.

Planul casei

Poate fi realizat de tine sau de o firma de arhitectura. Este important sa nu faci economie la un lucru atat de important, proiectarea constructiei casei. O realizezi pentru a sta in ea o viata intreaga si unde iti doresti sa te bucuri de tot confortul. Scopul este sa iti ridici standardul de viata, sa ai spatiu functional, potrivit nevoilor tale, atat in casa, cat si in curte.

Arhitectii au experienta si iti pot realiza planul casei, astfel incat fiecare loc sa fie exploatat in mod inteligent.

Foarte important, firma de arhitectura va sti sa vina cu rezolvari potrivite bugetului pe care il detii.

Ai ca posibilitate sa alegi un proiect de casa tip, care a mai fost asadar realizat. Prin urmare, daca iti place una dintre casele aflate in portofoliul firmei de arhitectura, o poti alege. In cazul in care ca ai in minte anumite lucruri pe care le doresti aplicate in planul casei tale, discuta cu echipa de arhitecti. Povesteste-le despre toate cerintele tale, tot ceea ce iti doresti sa ai in noua casa. Ei vor tine cont de dorinte si vor realiza casa la care ai visat.

Firma de constructii

Construiesti in regie proprie sau apelezi la o firma de constructii? Tendinta este sa vrei sa economisesti si sa spui ca o vei face cu niste mesteri.

Foarte important cand ai o lucrare de constructie sau renovare este sa ai parte de o echipa de oameni seriosi si punctuali. Cu siguranta nu vrei ca lucrarea ta sa fie intarziata.

Daca alegi mesteri va trebui sa ii contactezi mereu, sa te asiguri ca nu te amana din cauza ca intre timp au mai onorat o lucrare, iar la tine au redus timpul in care muncesc. De asemenea, este foarte probabil sa fie nevoie sa le duci materialele necesare, lucru care ar insemna pentru tine efort si timp consumat (aici este in functie de cum negociezi cu ei).

Daca alegi o firma de constructii, platesti mai mult, insa grijile tale sunt diminuate. Nu va trebui sa stai cu mana pe telefon, ei vor fi coordonati si vor trebui sa asigure finalizarea lucrarii asa cum ati discutat. Chiar si in aceasta situatie, inainte de a contracta o firma de constructii, incearca sa afli referinte despre aceasta. Cel mai bine este cand mergi pe recomandarea cuiva.

Cheltuielile cu o casa sunt variate, insa este important sa stii unde chiar trebuie sa platesti un ban in plus, ca de exemplu pentru realizarea planului casei. Te vei bucura de rezultatele mult visate. 

 

Taguri: