Construirea acoperisului. Pasii necesari si materiale recomandate

Autor: Madalina Maftei

Unul dintre cele mai importante elemente constructive ale unei locuinte este acoperisul, aceasta avand rolul de a proteja zona superioara a casei de intemperii si de a asigura scurgerea apei din precipitatii prin sistemul pluvial.

Pentru a construi un acoperis exista cateva etape speciale, dar si cateva materiale care pot asigura rezistenta si stabilitatea structurii. Iata care sunt aceste etape, dar si materialele recomandate pentru construire.

Proiectarea acoperisului

Primul pas in construirea unei case este realizarea proiectului tehnic. Astfel, atunci cand spui ca vrei o casa din caramida plina cu tigla ceramica pentru acoperis, acest lucru se consemneaza la nivel de proiect, pentru ca mai apoi sa fie realizate

calculele de rezistenta. In functie de aceste calcule sunt alese si celelalte tipuri de materiale, astfel incat in final rezultatul sa se concretizeze in casa dorita, care sa ofere stabilitate si siguranta utilizatorilor.

Ulterior proiectarii vei putea trece la pasul urmator si anume la alegerea materialelor pentru construirea acoperisului. Este recomandat sa discuti cu arhitectul si cu proiectantul pentru ca acestia sa iti explice cum sa-ti alegi tigla ceramica astfel incat sa iei o decizie buna, pentru acest material poate fi de mai multe tipuri. 

Construirea structurii de lemn

Dupa incheierea lucrarilor la ultimul nivel al locuintei, vei putea avansa cu lucrarile in vederea ridicarii structurii acoperis. Aceasta structura se realizeaza in functie de numarul de pante ale acoperisului si de dispunerea acestora. 

Este important sa achizitionezi elemente din lemn cu sectiune patrata, de tipul capriorilor, pentru a putea incepe sa creezi baza de la care va pleca acoperisul tau. Primele elemente care se monteaza peste placa de beton sunt cosoroabele si popii.

Cosoroabele reprezinta elemente de lemn care se folosesc in plan orizontal, pentru a crea cadrul sau imprejmuirea pe care se vor inalta popii. Popii sunt elemente din lemn, dispuse in plan vertical, ca niste stalpi, care vor asigura inaltimea si respectiv panta structurii. 

Popii vor necesita taierea pe lungime, astfel incat va fi necesar sa consulti proiectul tehnic pentru a vedea exact la ce dimensiune trebuie debitate aceste elemente. 

Pene si contrafise pentru sustinere

O data ce popii au fost ridicati, acestia vor avea nevoie de rigidizare. Pentru a rigidiza structura sunt folosite penele, elemente structurale ce se dispun orizontal, deasupra popilor, pentru a crea astfel un carioaj sau un schelet din lemn. Penele și popii sunt asigurati cu contrafise.

Construirea coamei acoperisului

O data ce ai finalizat structura de sprijin a acoperisului, este momentul sa dispui capriorii si coama. Coama reprezinta cel mai inalt punct al casei si este marcata prinr-un caprior lung, dispus orizontal. Acesta va fi de altfel si locul de intalnire pentru toti capriorii. Capriorii sunt elemente din lemn, montate peste popi si cosoroabe, care confera forma acoperisului. 

In acest punct este important sa folosesti elemente din lemn foarte lungi si sa nu realizezi bucati de capriori pe care sa le imbini, deoarece acest lucru poate stirbi din rezistenta structurii.

Acoperirea cu astereala a structurii

Astereala reprezinta acoperirea din lemn care se dispune peste scheletul creat din capriori. Pentru ca vei avea nevoie de un substrat plin pe care sa montezi tigla ceramica, este recomandat ca pentru astereala sa folosesti placaj OSB. Placajul OSB este compact, are o rezistenta mare si o greutate relativ redusa, iar folosirea sa ca suport pentru acoperis este o solutie deosebit de buna. Astereala se monteaza cu ajutorul cuielor pentru lemn.

Montajul tiglei ceramice

Ultima etapa in realizarea acoperisului este montajul tiglei ceramice, caz in care poate fi nevoie sa apelezi la o firma specializata sau la muncitori cu experienta. Desi nu este un proces dificil, tigla ceramica necesita instalarea intr-un mod care sa respecte pantele, dar si aspectul estetic al acoperisului.

Acestea sunt etapele de realizare a acoperisului, dar si materialele pe care te poti baza pentru a obtine un rezultat final estetic, durabil si sigur. Alege materiale de calitate pentru acoperisul tau si bucura-te asadar de siguranta si confortul pe care ti le ofera acestea.