Duminica trecută, la „Asta-i România”, prezentatorul, Mihai Ghiță, a vorbit despre consumul de energizante în rândul minorilor, care este un obicei extrem de periculos, ce poate genera adevărate tragedii.
Un minor a murit după ce a consumat trei energizante
Deși vânzarea de băuturi energizante minorilor a fost interzisă, prin vot, de către parlamentari, aceasta nu a fost, încă, promulgată de către președintele României.
„Dacă șeful nu le scoate, datoria mea este să vând”, le-a spus o vânzătoare reporterilor de la ”Asta-i România”.
Însă, puțini sunt conștienți de faptul că energizantele sunt foarte nocive, mai ales dacă sunt consumate în exces. Dovada constă în dramele prin care trec o mulțime de părinți, atunci când copiii lor ajung să se stingă la vârste foarte fragede din cauza acestui „viciu”.
De curând, un băiat de 13 ani, din Maieru, pe nume Yannis, a murit chiar pe terenul de fotbal de la școală, după ce ar fi băut trei energizante, iar în urma lui au rămas niște părinți sfâșiați de durere, care, acum, tot ce le-a mai rămas este amintirea lui.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Românii cu pensii între 1.300 şi 3.000 de lei urmează să primească bani în plus! Află care este motivul
„Perioada asta a fost foarte cruntă. Deci numai o mamă sau un părinte poate să știe ce înseamnă, nopți nedormite, gânduri...
Ce reacții activează energizantele în organism
La doar o săptămână după moartea lui Yannis, un alt băiat, în vârstă de 15 ani, din Cluj, a ajuns în stare gravă, la spital. Acesta a fost la un pas de moarte după ce a leșinat la școală din cauza consumului de energizante și aplicării unor plasturi cu nicotină.
Unul dintre lucrurile care duc la astfel de tragedii constă în faptul că efectele nocive asupra sănătății nu sunt trecute pe ambalajele băuturilor energizante. Dacă producătorii ar fi specificat astfel de detalii, poate că tinerii ar fi fost mai precauți.
„Practic, avem un cumul de stimulente foarte puternice pe sistemul cardio-circulator, și, mai specific, pe inimă. Acest stimulent, practic, face o accelerare a ritmului cardiac, foarte puternică, care, în unele situații, poate duce la dereglarea lui”, a explicat Ștefan Busnatu, medic cardiolog, la „Asta-i România”.