Consumul exagerat de ouă de Paște: Ce riscuri poate avea asupra sănătății tale?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 13 ian 2024, 02:35

În perioada Sărbătorilor Pascale, oul roșu este unul dintre alimentele cheie, dar unele persoane aleg să exagereze atunci când mănâncă.

Sursa: pixabay.com

Care este cantitatea de ouă pe care avem voie să o mâncăm în perioada paștelui fără să ne dăuneze organismului? Ce spun experții?

În perioada Sărbătorilor Pascale, oul roșu este unul dintre alimentele cheie, dar unele persoane aleg să exagereze atunci când mănâncă. În acest articol vom discuta despre riscurile consumului de ouă, dar și cum te poți bucura de acestea în mod responsabil.

Câte ouă ai voie să mănânci de Paște fără să îți fie rău?

Ouăle au ne nenumărate beneficii pentru organismul uman, dar consumate în exces poate duce la efecte secundare, iar repercusiunile asupra sănătății pot fi destul de grave.

Pe cât de fragile sunt, pe atât de multe calități nutritive au ouăle. Sunt cunoscute ca fiind surse bogate în nutrienți ce ne asigură o doză importantă de proteine, lipide, aminoacizi și vitamine. De asemenea, ouăle sunt alimente de bază recomandate atunci când vrei să ții o dietă și să scapi de kilogramele în plus. Acestea conțin proteine, vitamine precum B, A, dar și E și vitamina D.

De asemenea, ele sunt bogate în magneziu, seleniu, zinc, fosfor, dar și fier, marea majoritate dintre acestea fiind regăsite în gălbenuș, albușul având doar proteine. În general, consumul a 1-2 ouă pe zi este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor.

Citește și: La ce oră începe Prohodul Domnului? Versuri Starea 1, Starea 2 și Starea 3

Totuși aveți grijă la consumul exagerat pentru că orice consumați în exces vă poate dăuna.

Consumul exagerat poate varia în funcție de vârstă, sex, nivel de activitate fizică și alți factori individuali

Care sunt riscurile consumului exagerat de ouă?

Specialiștii susțin că nu există un număr standard de ouă care poate fi consumat pe săptămână pentru a evita probleme de sănătate. Pe de altă parte, sunt nutriționiști care recomandă între trei și maxim cinci ouă pe săptămână.

Totuși, sunt persoane care consumă puțină carne, iar atunci pot consuma mai multe ouă pentru a-și asigura.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Indicat este consumul de ouă fără exces de ulei , precum ouă fierte, ouă coapte, sau o omletă cu un strop de ulei, pentru a nu ne pune în pericol sănătatea.

În cazul femeilor însărcinate, specialiștii recomandă mai multă atenție, chiar dacă studiile au demonstrat că femeile însărcinate care consumă ouă cu regularitate prezintă un risc mai mic de a naște prematur sau de a suferi de depresie postpartum.

Ce boli poate declanșa consumul excesiv de ouă?

Persoanele care consumau zilnic gălbenușuri au dezvoltat probleme de ordin cardiac. În același timp, consumul excesiv de ouă a fost legat și de dezvoltarea diabetului de tip II. Potrivit specialiștilor, persoanele care consumă între 3-5 ouă pe săptămână prezintă un risc de apariție al diabetului de tip doi cu până la cincizeci la sută.

Citește și: Vinerea Mare 2023: Tradiții și obiceiuri românești pentru această zi Sfântă

Un alt efect al consumului exagerat se poate vedea la nivelul ficatului. Astfel, grăsimile saturate care se află în compoziția gălbenușului au capacitatea de a ataca ficatul și de a provocă ciroză. În același timp, ele pot provoca și inflamații grave ale ficatului.

Legat de colesterol, un singur ou conține aproape 200 de miligrame de colesterol, adică chiar mai mult decât unele mâncăruri de tip fast-food, motiv pentru care este nevoie de mai multă atenție.

Cum poți consuma ouă de Paște într-un mod responsabil?

Dacă doriți să vă bucurați de ouăle de Paște într-un mod responsabil, încercați să limitați consumul la 1-2 ouă pe zi. De asemenea, asigurați-vă că ouăle sunt gătite corespunzător și evitați consumul acestora insuficient gătite.

Ouăle sunt un aliment consistent, delicios și sănătos, dar consumul exagerat poate avea efecte negative asupra sănătății.

Sursă: capital.ro