Anul 2022 a venit la pachet cu o serie de scumpiri în mai multe domenii precum cel al alimentelor, al imobilelor și al utilităților. Prețul energiei electrice a crescut considerabil în comparație cu alți ani iar acest lucru îi face pe români să încerce să economisească cât mai mult curent pentru a achita mai puțini bani pentru plata facturilor.
Multe persoane consideră că mașina de spălat este unul dintre electrocasnicele cu cel mai mare consum de energie electrică.
Consumul mașinii de spălat
Consumul electric al unei mașini de spălat este diferit în funcție de mai multe aspecte importante. Printre acestea se numără modelul aparatului electronic, temperatura la care sunt spălate hainele, programul pe care îl rulează mașina și durata de spălare a rufelor din cuvă.
Citeste si: Ce se întâmplă dacă ții prea multe aparate electronice în priză. Toți românii trebui să afle asta
Canalul românesc de Youtube „Mini Tehnicus” a postat pe platforma online un videoclip în care se prezintă un studiu de caz asupra consumului electric al mașinii de spălat rufe, în funcție de programul pe care aceasta în folosește. Pentru a putea afla numărul de kWh pentru fiecare program, youtuberul a folosit un dispozitiv special de măsurare al consumului conectat la mașina de spălat și la o aplicație mobilă. Iată care este consumul mașinii în funcție de durată, temperatură și modalitatea de spălare, conform „Mini Tehnicus”:
- Program mixt – 60 de minute (o oră), 40 de grade Celsius – 0,64 kWh;
- Program pentru haine de culoare albă – 185 de minute (3 ore și 5 minute), 60 de grade Celsius – 1,51 kWh;
- Program sport – 95 de minute (o oră și 35 de minute), 40 de grade Celsius – 0,91 kWh.
Prețul aferent consumului mașinii de spălat
Prețurile pentru energia electrică au crescut considerabil de la data de 1 ianuarie 2022, iar consumatorii casnici din România, în număr de aproximativ 3,7 milioane, încearcă să se adapteze noilor tarife din urma majorărilor.
Conform datelor din urma studiului de caz, o mașină de spălat rufe consumă în medie 1 kWh pentru o spălare normală de haine. Astfel, o persoană nu ar trebui să scoată din portofel mai mult de un leu pentru fiecare utilizare a mașinii, însă lucrurile se pot schimba în funcție de prețurile pe care furnizorii de energie electrică doresc să le aplice în viitor.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citeste si: Ce trebuie să știe clienții casnici care riscă să fie debranșați de la curent
În prezent un kWh consumat costă un leu, însă în cazul în care majorarea prețului pentru energia electrică continuă, tariful pentru un singur kWh ar putea ajunge la suma 1,5 lei. Din suma aferentă plății pentru un kWh, 0,29 lei for fi compensați ulterior din partea statului, astfel încât suma pe care majoritatea consumatorilor casnici trebuie să o scoată din propriile buzunare ar fi de doar 0,71 lei/kWh.
Ce înseamnă plafonarea prețurilor la energie
Plafonarea prețurilor reprezintă o măsură al cărei scop este protejarea consumatorilor de creșterea bruscă a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, conform electricafurnizare.ro. Această plafonare vizează prețul final la energie electrică și gaze naturale facturat clienților casnici de către furnizorii la energie, care nu poate depăși următoarele valori în funcție de tipul utilităților:
- 1 leu /kWh pentru energia electrică (include componenta de preț a energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport și distribuție, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuția de cogenerare de înaltă eficiență energetică și TVA-ul);
- 0,37 lei /kWh (include prețul de vânzare al gazelor naturale, costul de transport, acciza tarifului de distribuție și Tva-ul).
Ce înseamnă compensarea consumul de energie
Compensarea consumului de energie electrică și gaze naturale reprezintă un mecanism prin intermediul căruia consumatorii casnici sunt protejați de scumpirea bruscă a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Majorarea acestor prețuri se datorează în mare parte creșterea tarifelor cu care furnizorii accesează aceste două necesități ca marfă de pe piețele angro de tranzacționare.
Astfel, statul român acordă lunar consumatorilor o compensație ce reprezintă o cotă parte din valoarea consumului de energie electrică și gaze naturale constând în cel mult 0,291 lei/kWh în cazul energiei electrice și cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar.
După aplicarea compensațiilor prețul final pe care consumatorul trebuie să îl achite nu poate fi mai mic decât prețul de referință: 0.68 lei/kWh pentru energia electrică (cu TVA) și 125 lei/MWh pentru gazele naturale (fără TVA).
Sursă: fanatik.ro