Elevii care au susținut examenul de Bacalaureat 2022 în sesiunea de vară află primele note pe data de 27 iunie. Dacă rezultatele nu îi mulțumesc pe elevi, aceștia pot depune contestații. În ce interval trebuie depuse contestațiile la Bacalaureat 2022 și ce trebuie să știe elevii înainte de a cere o recorectare a lucrărilor?
Contestații Bacalaureat 2022. Cererile se depun după afișarea primelor rezultate la BAC 2022
Primele rezultate ale examenului de Bacalaureat 2022 sunt afișate de Ministerul Educației pe 27 iunie 2022, până la ora 12:00. Elevii de clasa a XII-a și a XIII-a care au susținut examenul de BAC în această vară vor afla cum s-au descurcat la cele trei probe scrise și dacă au obținut o medie suficient de mare pentru a putea fi declarați admiși.
În cazul elevilor care își doresc să urmeze facultăți unde admiterea se face pe bază de dosar, notele de la Bacalaureat 2022 sunt foarte importante, astfel că este nevoie să obțină o medie cât mai mare la BAC 2022. Astfel, dacă după afișarea primelor rezultate la Bacalaureat 2022 candidații constată că au primit note mai mici decât se așteptau, aceștia pot depune contestații. Cererile vor fi înregistrate pe 27 iunie 2022, între orele 12:00-18:00.
Cei care depun contestații la Bacalaureat 2022 trebuie să completeze și o cerere-tip prin care să declare că au luat la cunoștință că notele pot să se modifice prin creștere sau prin descreștere după recorectarea lucrărilor. Mai exact, nu de puține ori s-a întâmplat ca elevii să primească note mai mici după contestație, având în vedere că evaluarea lucrărilor se face respectând în detaliu baremul de corectare și notare.
În cazul în care candidații la BAC 2022 sunt minori, atunci cererile trebuie semnate și de părinții sau reprezentanții legali ai acestora.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Cum se calculează media la BAC 2022
În momentul afișării rezultatelor la BAC 2022, mai exact pe 27 iunie, elevii vor putea afla atât notele la fiecare materie în parte, cât și media finală a examenului de Bacalaureat 2022. Pentru a calcula media la BAC se va face media aritmetică a celor 3 note obținute, ceea ce înseamnă aplicarea formulei (a+b+c)/3.
Practic, media finală a examenului de Bacalaureat 2022 se va calcula adunând notele obținute la proba scrisă la Limba și Literatura Română, proba obligatorie a profilului și proba la alegere și împărțind apoi rezultatul la 3. În cazul în care elevii obțin la BAC 2022 o medie mai mică de 6, atunci vor primi calificativul „RESPINS”, ceea ce înseamnă ca va fi nevoie să susțină din nou examenul în toamnă.
Citeste si: Cum se va calcula media la BAC 2022 și cum se va proceda în cazul elevilor a căror medie generală va fi 5,99
Nu doar media finală este importantă pentru promovarea examenului de BAC 2022, ci și notele de la fiecare materie în parte, având în vedere că este obligatoriu ca elevii să obțină cel puțin nota 5 la cele trei probe scrise.
Când se afișează notele finale la BAC 2022
Notele finale ale examenului de Bacalaureat 2022 sunt cele afișate după rezolvarea contestațiilor. În anul 2022, contestațiile vor fi soluționate în perioada 28 – 30 iunie 2022. Lucrările vor fi recorectate de o nouă comisie, iar notele finale urmează să fie afișate pe data de 1 iulie 2022. Acestea din urmă nu vor mai putea fi contestate de elevi, chiar dacă vor fi mai mici decât cele obținute după prima corectare.
Câți elevi s-au înscris la prima sesiune de Bacalaureat 2022
Ministerul Educației a anunțat, prin intermediul unui comunicat oficial, numărul total al elevilor care s-au înscris la prima sesiune de BAC 2022. Conform datelor oficiale, numărul este semnificativ mai mic comparativ cu anii precedenți, iar ministrul Educației este de părere că acest lucru este o consecință a pandemiei de coronavirus cu care s-a confruntat România în ultimii ani.
„ Conform datelor înregistrate și transmise de comisiile județene/comisia ISMB de organizare a examenului de Bacalaureat, 126.454 de absolvenți de liceu (111.329 din promoția curentă și 15.125 din seriile anterioare) s-au înscris pentru a susține probele (integral sau parțial, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare).”, a anunțat Ministerul Educației.
Sursă: edu.ro