Contestații Evaluare Națională 2023: Până când se depun cererile?

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 28 iun 2023, 11:20

Elevii nemulțumiți de rezultatele obținute au la dispoziție două zile pentru a depune contestație

Sursa: freepik.com

Contestații Evaluare Națională 2023. Elevii nemulțumiți de rezultatele obținute au la dispoziție două zile pentru a contesta notele de la Evaluare Națională 2023.

Contestații Evaluare Națională 2023. Primele rezultate la Evaluarea Națională de anul acesta au fost afișate miercuri, 28 iunie. Elevii nemulțumiți de notele obținute au la dispoziție două zile pentru a cere recorectarea lucrărilor. Contestaţiile la rezultatele la Evaluare Națională 2023 pot fi depuse fizic, la şcoală, sau online, pe adresa de email furnizată de şcoală în acest scop.

Citește și: Note Evaluare Națională 2023: Mediile pe județe. Aproape un sfert dintre elevi au medii sub 5

Contestații Evaluare Națională 2023

Contestaţiile la rezultatele la Evaluare Națională 2023 pot fi depuse fizic, la şcoală, sau online, pe adresa de email furnizată de şcoală în acest scop în zilele de  28 iunie 2023 (orele 16:00- 19:00)- 29 iunie 2023 (orele 8:00- 12:00),  conform calendarului stabilit de Ministerul Educației. 

„  Candidaţii care depun/transmit contestaţiile prin mijloace electronice completează, semnează şi depun/transmit tot prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării

contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora”
, se precizează într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Soluționarea contestațiilor la Evaluare Națională 2023

 

  • 29 iunie- 4 iulie 2023- Soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Soluționarea contestațiilor la Evaluarea Națională 2023 se va face în perioada 29 iunie- 4 iulie 2023, potrivit calendarului afișat de Ministerul Educației.

Potrivit metodologiei privind organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale, fiecare lucrare contestată este reevaluată și notată de câte doi profesori  .   Evaluarea lucrărilor de examen se face cu respectarea strictă a baremului, pe baza unui punctaj pe scara 1-100. Se acordă 90 de puncte pentru răspunsurile corecte și complete și 10 puncte din oficiu. După evaluare, fiecare profesor stabilește nota prin împărțirea la 10 a punctajului obținut de elev, fără rotunjire, și o trece pe lucrare. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Nota acordată de cea de-a doua comisie de contestații este nota finală obținută de candidat. Nota obținută în etapa de soluționare a contestaților este nota definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota acordată în etapa de evaluare inițială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.

Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale va transmite comisiilor județene/comisiei municipiului București, modelul borderoului de evaluare care va fi utilizat în centrele zonale de evaluare și în centrul de contestații județean/al municipiului București, anexă la procedura specifică evaluării naționale.

Citește și: Rezultate Evaluare Națională 2023 Edu.ro: Scrie codul tău primit la examen aici și află ce notă ai luat! Ierarhia mediilor pe județe

Cum se calculează media de admitere la liceu 2023

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.

În cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii, potrivit ordinului de mai sus:

a) nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale;

b) nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale;

c) nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale;

d) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a.