Continentul african se rupe în două! S-a fisurat deja pe mii de kilometri. Ar putea apărea un nou ocean

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 15 dec 2023, 03:15

Motivul pentru care continentul african s-a fisurat pe mii de kilometri

Sursa: Canva/Twitter @324cat - colaj Kanal D

Continentul african a suferit fisuri pe mii de kilometri, iar cercetătorii cred că Africa de Est s-ar putea desprinde, în final, de restul continentului.

Potrivit cercetătorilor, ar putea dura între 5- 10 milioane de ani până când Africa de Est se va desprinde de restul continentului, iar între cele două suprafețe de uscat ar putea apărea un nou ocean, conform IFL Science.

Motivul pentru care continentul african s-a fisurat pe mii de kilometri

Fenomenul seamănă cu Sistemul de Rift din Africa de Est (EARS), una dintre cele mai mari rupturi din lume, care se întinde pe mii de kilometri și traversează mai multe țări din Africa, respectiv Etiopia, Kenya, Republica Democrată

Congo, Uganda, Rwanda, Burundi, Zambia, Tanzania, Malawi și Mozambic.

Încă din 2004, geologii declarau că Africa se va împărți în două: placa somaliană, fiind cea mai mică, și placa nubiană, fiind cea mai mare, ambele îndepărtându-se una de alta încet, dar sigur. 

În 2018, informații legate de apariția unei fisuri în Kenya au devenit cunoscute pe întreg Internetul. Mulți oameni au spus, atunci, că aceasta este dovada că Africa se desparte în două. Chiar dacă informația poate fi legată de EARS, este puțin posibil ca aceasta să reprezinte dovada marii rupturi a Africii, fiind, mai mult, doar o formă a activității de rifting a văii.

EARS este în acest proces de aproape 25 de milioane de ani, iar crăpătura din Kenya a fost o dovadă indirectă a ceea ce se întâmplă pe continent.

Citește și: 18 ani de la cutremurul din Oceanul Indian din 2004. Ce pagube a creat seismul submarin cu o magnitudine de 9 grade pe scara Richter

Care sunt consecințele acestui fenomen

În 5- 10 milioane de ani, schimbările în EARS ar putea duce la diferite consecințe. Este posibil să apară un nou ocean între cele două plăci de continent. 

Citește și: Cutremur, luni, în România. Unde s-a produs seismul și ce magnitudine a avut

Suprafața Pământului este într-o mișcare continuă, extrem de lentă, apariția lumii cunoscute de oameni fiind relativ nouă, spun specialiștii. Pământul și oceanele existente sunt rezultatul mișcării de milioane de ani a plăcilor tectonice care se unesc ca un puzzle.

În urmă cu 138 de ani, America de Sud și Africa s-au împărțit. Se poate vedea cu ochiul liber cum coasta de vest a Africii și coasta de est a Americii de Sud se potrivesc ca două piese de puzzle, fiind evidențiat modul de unire al acestora.

 

Taguri: