Continuă protestele din domeniul sănătății. Noua lege a pensiilor stârnește nemulțumiri în rândul angajaților

Author: Diana Bostan
Actualizat: 17 nov 2023, 00:18

Continuă protestele din domeniul sănătății

Sursa: Facebook

Angajații din instituțiile de stat organizează proteste, exprimându-și nemulțumirea față de legea pensiilor și considerând că există "inechități" salariale în sistem.

Personalul din direcțiile de sănătate publică și casele de pensii din întreaga țară, împreună cu angajații din TESA din spitale, solicită majorări salariale. Unii sindicaliști au amenințat cu proteste împotriva legii pensiilor și a măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare.

Proteste ale angajaților din instituții de stat, nemulțumiți de legea pensiilor

Astăzi au avut loc proteste ale angajaților din Agențiile Județene, Direcțiile de Sănătate și spitale.

Aceștia și-au exprimat nemulțumirea față de ceea ce consideră ei "inechități salariale". Participanții au solicitat majorări salariale. 

(...) Se vehiculează diferenţe de salarii dintre cei de la ANAF şi cei de la Casa de Sănătate. Noi facem parte dintr-o familie ocupaţională şi nu cred că este moral să fie aşa diferenţe mari de salarii”, a declarat liderul sindical din AJOFM Mureş, Mircea Popovici.

Citește și: Ce spitale noi se construiesc în România cu fonduri alocate prin PNNR. Lista completă

Angajații sunt nemulțumiți de absența sporurilor, de diferențele salariale între diferitele domenii bugetare, precum finanțe, sănătate și administrație, precum și de supraîncărcarea și deficitul de personal.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Acțiuni de protest au fost desfășurate în mai multe județe, printre care Mureș, Brașov, Timiș, Gorj, Buzău și Satu Mare, conform informațiilor furnizate de Agerpres și News.ro. Protestele au implicat întreruperi ale activității pentru o perioadă de o oră sau două ore.

Angajații de la Casa Județeană de Pensii Timiș au continuat a doua zi consecutivă de proteste spontane. Ei au întrerupt activitatea și s-au adunat în fața instituției, afișând pancarte în care solicitau creșterea salariilor, conform informațiilor furnizate de News.ro.

Proteste au avut loc în toată țara

Personalul de la Casa Județeană de Pensii Buzău a organizat un protest în fața instituției, revendicând majorarea salariilor la nivelul celor primite, de exemplu, de angajații ANAF sau colegii din Casa Națională de Pensii.

Citește și: Ce pensie va avea în 2024 un profesor care a predat 44 de ani, conform noii formule de calcul din Legea pensiilor

„Una din nemulţumirile noastre este legată de salariu, salariu care nu a mai fost modificat din 2018. Vorbim şi de nişte inechităţi între salariile noastre şi cele ale colegilor de la Casa Naţională ori de la ANAF. Pe de altă parte, volumul de muncă pe care Casa de Pensii îl desfăşoară este extrem de mare, încadrări nu au mai fost făcute. Orele suplimentare neplătite au devenit la ordinea zilei în rândul colegilor mei”,

a transmis liderul de sindicat, potrivit News.ro.

La nivelul întregii țări, Confederația Sindicală Națională Meridian a organizat un protest în fața sediului Guvernului împotriva Legii pensiilor și a măsurilor fiscale și bugetare. Reprezentanții sindicali din diverse domenii și-au exprimat nemulțumirea față de lipsa dialogului social și nerespectarea legislației menite să îmbunătățească condițiile de viață și de muncă ale salariaților și pensionarilor.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.