Contract de închiriere apartament. Cum trebuie să arate și ce să conțină

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 27 aug 2021, 02:07
Cum arată un contract de închiriere a unui apartament
Sursa: unsplash.com

Închirierea unui apartament presupune, automat, și încheierea unui contract înre cele două părți. Trebuie să știți foarte bine ce trebuie să conțină respectivul contract, pentru a nu avea probleme pe viitor.

Dacă v-ați hotărât să vă mutați cu chirie, informați-vă foarte bine înainte, în legătură cu contractul de închiriere pe care îl veți semna. Acest act vă poate asigura niște beneficii de care este posibil să aveți nevoie, la un moment dat. Bineînțeles că și dumneavoastră, ca și chiriaș, veți avea anumite responsabilități. 

Cum arată un contract de închiriere a unui apartament

Locuitul în chirie nu este întotdeauna cea mai bună variantă, dar poate și fi o experiență plăcută.

Totul depinde de persoana care vă pune apartamentul la dispoziție, dar și de condițiile în care veți locui. Cu siguranță ați auzit de la prieteni sau cunoștințe care au locuit în chirie că au trecut prin anumite momente stânjenitoare. 

Există proprietari care au obiceiul de a veni în vizită, fără să anunțe, cu scopul de a vedea cum locuiesc chiriașii și cât de bine respectă condițiile de închiriere.

Acest lucru este deranjant și trebuie să stabiliți dinainte ce anume puteți accepta sau nu din partea proprietarului. 

Tocmai de aceea, este bine să încheiați un contract de închiriere pentru apartamentul în care veți locui. În acest fel, nici nu veți putea fi dat afară, doar pentru că proprietarul are brusc nevoie de apartament. 

Iată cum arată și ce trebuie să conțină un contract de închiriere a unui apartament:

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  • datele de identificare ale proprietarului și ale chiriașului
  • obiectul contractului, respectiv închirierea unui apartament
  • durata contractului
  • suma pe care o va plăti chiriașul, dar și modalitatea de plată a chiriei
  • obligațiile și drepturile proprietarului
  • obligațiile și drepturile chiriașului

 

Drepturile și responsabilitățile chiriașului

Odată semnat respectivul contract de închiriere, trebuie să vă cunoașteți drepturile, dar și responsabilitățile pe care le veți avea. Astfel, proprietarul nu are voie să vină în casă în lipsa dumneavoastră și cu atât mai puțin să vă umble prin lucrurile personale. 

De asemenea, în cazul în care se sparge o țeavă sau apartamentul are nevoie de anumite reparații, de care nu sunteți vinovat, proprietarul trebuie să suporte costurile.

Dacă proprietarul vrea să eliberați apartamentul înainte de încheierea perioadei pe care s-a semnat contractul, este obligat să vă anunțe cu cel puțin 30 zile înainte. 

De cele mai multe ori, proprietarul vă va cere să plătiți o garanție, în momentul în care închiriați un apartament. De regulă, aceasta este egală cu suma pe care o veți plăti pentru chiria pe o lună.

În acest fel, proprietarul se asigură că nu va fi nevoit să plătească din buzunarul propriu diferitele lucruri care se vor strica din cauza chiriașului. Garanția se returnează chiriașului, în momentul în care acesta pleacă din apartament, dacă nu a provocat nicio daună. 

 

 

 

Taguri: