Hreanul, legumă rădăcinoasă din familia cruciferelor, era considerat de greci leacul tuturor relelor. Originar din zona geografica a bazinului Mediteranei, hreanul a ajuns astăzi una dintre cele mai populare legume, utilizate și ca leac naturist. Ce beneficii are hreanul, dar și cine trebuie să stea departe de această legumă?
Citește și: Beneficiile rubarbei. Cum poți să consumi această plantă-minune
Ce beneficii are hreanul
Hreanul (Armoracia rusticana), cunoscut și sub numele de usturoi, rădăcină-sălbatică, tormac, este o plantă legumicolă perenă, din familia Brassicaceae, cu tulpina subterană cilindrică, groasă, albă (folosită în alimentație drept condiment), cu frunzele mari și cu flori albe.
Pe lângă întrebuințarea în alimentație și în condimentarea felurilor de mâncare, hreanul este considerat un remediu naturist utilizat în tratamentul afecțiunilor renale, reumatismului, bronșitei, afecțiunilor dinților (parodontoză), bolilor de inimă, inflamațiilor articulare, sinuzitei, paraziților intestinali.
Beneficiile pentru sănătate ale hreanului sunt atribuite conținutului ridicat de nutrienți și minerale, care includ fibre dietetice, vitamina C, folat, potasiu, calciu, magneziu, zinc și mangan. Hreanul este o sursă valoroasă de compuși sulfurați, acid clorhidric, acid carbonic, aspargina, glutamine, ulei volatil și sulfură de alil. Aceste componente lucrează împreună pentru fortificarea organismul și pentru a-l ajuta să facă față agenților microbieni, virusuri, bacterii.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Studiile sugerează că hreanul poate să acționeze chiar și împotriva unor bacterii, responsabile de infecții cu diferite localizări, de exemplu: E.coli, Salmonella, Helicobacter pylori.
Hreanul mai ales ras, ajută la decongestionarea căilor nazale și mucoasei respiratorii; foarte bun antiinflamator actionează și asupra mucoasei sinusale și bronșice; favorizează fluidizarea secrețiilor și eliminarea lor; bun expectorant în cazul tusei productive.
Citește și: Salată de vinete fără maioneză. Cea mai gustoasă rețetă turcească
De ce este bine să consumi hrean
Hreanul îmbunătăţeşte circulaţia sângelui
Rădăcina de hrean îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi ajută la normalizarea tensiunii arteriale. Poţi prepara o salată din rădăcină de hrean rasă. În caz că suferi de junghiuri, poţi reduce intensitatea acestora aplicând pe locurile afectate cataplasme din hrean ras, ametecat cu un pic de apă.
Hreanul, medicament pentru bronşite
Hreanul se recomandă în tratamentul bronşitei cronice şi în afecţiunile căilor respiratorii, cum ar fi cele pulmonare, deoarece are efecte antibiotice puternice, expectorante şi bronhodilatatoare.
Hreanul tratează durerile dentare şi răcelile
Durerile de cap, cele dentare, dar şi răcelile se pot vindeca mai uşor cu ajutorul hreanului. Razi puţină rădăcină de hrean, peste care pui puţin alcool de 60 de grade şi ţii remediul într-o sticlă la întuneric.
Când te doare un dinte, aplici un tampon cu această soluţie pe locul dureros. Sucul de hrean cu miere este util în calmarea tusei, în timp ce durerile de cap trec şi dacă aplici pe frunte o cataplasmă din hrean ras.Hreanul întărește sistemul imunitar
Studiile specialiștilor au scos la iveală componentele active cu caracteristici antioxidante și de stimulare a sistemului imunitar, favorizând producția de globule albe, principala linie de apărare a organismului. Conținutul de vitamina C din aceasta rădăcină este de 2X mai mare decât în lămâie, ceea ce ajută oxigenarea celulară și crește puterea sistemului imunitar. De asemenea conține vitamine din grupul B şi minerale, printre care potasiu, calciu, fier şi fosfor.
Sirop de hrean cu miere
Se dă prin răzătoare o rădăcină de hrean, se adaugă 4 linguri de miere, se amestecă bine şi se lasă câteva minute la macerat. Se strecoară, presând conţinutul cu un tifon. Se obţine siropul crud. Resturile care rămân în tifon se pun la fiert cu puţină apă (cât să le acopere). După fierbere, se strecoară prin presare, se lasă să se răcească, apoi se amestecă împreună cu siropul crud.
Contraindicații hrean. Cine nu trebuie să consume hrean și ce efecte adverse are acesta
Antibiotic natural, antiinflamator, și leac naturist pentru numeroase afecţiuni, hreanul are și contraindicații și poate produce efecte adverse, de aceea este interzis în anumite situații.
„Consumul de hrean este interzis sub orice formă în caz de boli ale aparatului digestiv, boli cardiace, hemoragii interne, dar şi în timpul sarcinii şi alăptării. De asemenea, hreanul nu va fi consumat de copii mai mici de 5 ani. Supradozajul poate determina iritaţii renale, diaree, hemoragii digestive, scăderea bruscă a tensiunii arteriale”, a explicat medicul medicul Daniela Stan, citat de ziarul Adevărul .