Controlul gravitațional al inflației: ceea ce urcă, trebuie să coboare

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 22 oct 2023, 01:25

Încetul cu încetul, există semne că inflația încetinește. Datele confirmă faptul că costurile mai mari ale împrumuturilor încetinesc cererea

Sursa: PixaBay

Încetul cu încetul, există semne că inflația încetinește. Datele confirmă faptul că costurile mai mari ale împrumuturilor încetinesc cererea

Încetul cu încetul, există semne că inflația încetinește. Datele confirmă faptul că costurile mai mari ale împrumuturilor încetinesc cererea, în timp ce rezervele de alimente și combustibil se îmbunătățesc. Șansele de a ocoli recesiunile profunde în 2023, iar apoi de a face o pauză în ceea ce privește majorarea ratelor dobânzilor, sunt din ce în ce mai mari. Există motive pentru a fi prudenți; inflația încă ridicată și ratele încă în creștere, piețele de locuri de muncă tensionate, schimbarea logisticii globale și geopolitica, toate rămân imprevizibile.

Principalele concluzii

- Inflația în SUA și Europa încetinește pe măsură ce lanțurile de aprovizionare se redresează și costurile energiei scad. Presiunile mai ample asupra prețurilor vor avea nevoie de timp pentru a se normaliza, deoarece inflația din sectorul serviciilor rămâne ridicată, dar ar putea fi limitată până la sfârșitul anului 2023
- Fed urmărește dovezile de încetinire a creșterii salariilor pe măsură ce se apropie de un vârf al ratei de aproximativ 5%, posibil în martie, în timp ce vedem încă 100 de puncte de bază de majorare a

BCE până la 3% până la jumătatea anului
- Ne așteptăm ca orice recesiune din 2023 să fie de scurtă durată și controlabilă, dar cu reduceri ale ratei Fed nu mai devreme de decembrie
- Pe piețe, preocupările se deplasează de la inflație la creștere. În condițiile în care costurile de capital vor rămâne ridicate în cea mai mare parte a anului 2023, o înclinație către calitate în toate clasele de active rămâne preferința noastră.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Influenta in Europa

Inflația a încetinit în decembrie, din SUA în Germania, Franța și Elveția.

Acest lucru nu înseamnă că treaba băncilor centrale s-a încheiat în economiile occidentale. Inflația a fost motorul economic dominant al anului 2022, iar prețurile vor continua să crească în 2023, poate într-un ritm mai lent la sfârșitul anului pentru a aduce nivelurile medii mai aproape de țintele de "stabilitate" de 2% ale factorilor de decizie politică (a se vedea graficul 1). Între timp, bancherii centrali așteaptă mai multe confirmări că economiile încetinesc ca răspuns la costurile mai mari ale împrumuturilor, cu creșteri mai lente ale salariilor și o cerere mai redusă, înainte de a opri majorările ratelor dobânzilor.
Anul viitor, așa cum am scris în noiembrie, va fi separat în două faze, marcate de sfârșitul înăspririi în SUA și de o scădere a creșterii economice.
"Este clar că nu am dat încă colțul în ceea ce privește inflația", a declarat săptămâna trecută Gita Gopinath, director general adjunct al Fondului Monetar Internațional (FMI), pentru Financial Times. Rezerva Federală a SUA ar trebui să continue să majoreze ratele până când va exista o "scădere foarte clară și durabilă a inflației", a declarat ea pentru ziar.
Președintele Fed, Jerome Powell, a declarat săptămâna trecută că Fed are "mai mult de lucru" și a subliniat importanța ratei maxime finale și cât timp costurile de împrumut rămân ridicate, mai degrabă decât ritmul creșterilor băncii centrale. Fed a început să majoreze rata dobânzii de referință în martie 2022, ducând intervalul țintă la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, de la 4,25% la 4,5%. Ne așteptăm ca ratele din SUA să atingă un vârf în jurul valorii de 5%, poate în martie 2023, fără o primă reducere până cel mai devreme în decembrie.
Calea SUA pentru a atinge acest vârf începe să pară mai clară. Datele Institutului american al managerilor de aprovizionare (ISM) arată că termenele de livrare a mărfurilor s-au redresat, iar cererea a scăzut. Piețele de locuințe au înregistrat o cerere mai mică, deoarece ratele la creditele ipotecare urmăresc creșterea costurilor de împrumut. Cu toate acestea, o mare parte din perspectivele inflației din SUA în 2023 depind de creșterea mai slabă a salariilor, în timp ce multe firme continuă să facă angajări. La 3,5% în decembrie, rata șomajului din SUA este în continuare în scădere și se situează la minimul ultimilor 50 de ani, în timp ce deficitul de lucrători continuă să împingă salariile în sus, deși într-un ritm mai lent. Salariile au crescut cu 4,6% în decembrie, comparativ cu 12 luni mai devreme, cea mai mică creștere din august 2021. Participarea pe piața muncii rămâne stabilă la 62,3%, cu un punct procentual sub nivelul de dinaintea pandemiei.

Citește și: Top 3 provocări economice care ne așteaptă în 2023!

Citește și: Morgan Stanley avertizează că piata din SUA poate scădea la fel ca în 2008!

Citește și: Selecția la bursa nu este moartă. Dar pentru majoritatea investitorilor ar putea fi!