Controverse în cazul participării Israelului la Eurovision 2024. Țara poate concura din nou, după ce prima melodie a fost respinsă, din cauza versurilor cu referire la Hamas

Autor: Laura Macovei

Controverse în cazul participării Israelului la Eurovision 2024. Țara poate concura din nou, după ce prima melodie a fost respinsă, din cauza versurilor cu referire la Hamas

Sursa: Pixabay/Facebook

Israel va putea participa din nou la Eurovision 2024, după ce versurile cântecului au fost schimbate, transmit organizatorii, potrivit BBC.

Eurovision Song Contest este un eveniment muzical internațional anual în care participă mai multe țări europene. Competiția a avut loc pentru prima dată în 1956 și a devenit unul dintre cele mai mari și mai vizionate evenimente muzicale din lume. Iată câteva informații cheie despre Eurovision.

Eurovision are un uriaș număr de telespectatori și fani în întreaga lume, iar mulți artiști și formații și-au consolidat carierele participând la acest eveniment.

Eurovision nu a fost lipsit de controverse, cum ar fi acuzații de voturi politice sau decizii controversate ale juriilor. De asemenea, unele țări au fost criticate pentru utilizarea evenimentului în scopuri politice.

Controverse în cazul participării Israelului la Eurovision 2024

Eden Golan va reprezenta ţara la concursul care va avea loc în luna mai în Suedia.

Citește și: Iuliana Marciuc vorbește duminică, la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, despre eșecul României la Eurovision: “Suntem vinovați toți cei implicați, dar absolut toți, și fiecare câte puțin”

EBU poate confirma că propunerea oficială de la KAN a fost considerată eligibilă pentru a concura în cadrul concursului Eurovision din luna mai". Grupul de Referinţă al Concursului, consiliul de conducere al acestuia, a luat decizia de a accepta cântecul "Hurricane" pentru următoarea competiţie după o examinare atentă a versurilor. S-a convenit că "Hurricane" îndeplineşte criteriile necesare pentru participare, în conformitate cu regulile concursului", Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU)- care organizează concursul.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Muzicieni din mai multe ţări au cerut ca Israelul să fie suspendat

Cântecul original al artistei, intitulat „October Rain”, se presupunea că face referire la atacurile Hamas din 7 octombrie și a fost interzis din cauza încălcării regulilor privind neutralitatea politică. 

În decembrie, Asociația Compozitorilor din Islanda a emis o declarație afirmând că acțiunile militare ale Israelului în Gaza fac ca participarea acestuia să fie incompatibilă cu un eveniment "caracterizat de bucurie și optimism".

În Finlanda, o petiție semnată de peste 1.400

de profesioniști din industria muzicală a acuzat radiodifuzorul lor național Yle de standarde duble, menționând că a fost printre primii care au cerut interzicerea Rusiei după invazia acesteia în Ucraina în 2022.

Cele două semifinale ale Eurovision 2024 vor avea loc la 7 și 9 mai. Israelul va participa în cea de-a doua, sperând să se califice în finala din 11 mai. România nu participă la această ediție.

Citește și: Drama neștiută a lui Mihai Trăistariu: ”Aproape că m-am bucurat când a murit” Dezvăluiri tulburătoare din adolescența artistului

Eurovision rămâne un eveniment anual așteptat cu interes, oferind spectacole spectaculoase și aducând artiști din toate colțurile Europei (și dincolo) pe aceeași scenă.