În urmă cu trei săptămâni, șeful Wagner și-a pus luptătorii să mărșăluiască până în apropiere de Moscova. De atunci, în cazul Prigozhin, la fiecare declarație oficială, se succed contradicțiile.
Nu este singura declarație din ultimele săptămâni care pare ciudată: după toate discuțiile despre rolul și viitorul trupelor Wagner, președintele rus declară acum pur și simplu că acestea nu există. La urma urmei, în Rusia nu există nicio lege privind organizațiile militare private.
"Numai din mai 2022 până în mai 2023, statul a plătit 86,262 miliarde de ruble pentru Wagner".
De unde a provenit muniția?
Asta înseamnă aproximativ 900 de milioane de euro. O mare parte, potrivit lui Vladimir Putin, a fost cheltuită pe salarii.
Una dintre ele este faptul că, contrar rapoartelor inițiale care afirmau contrariul, Prigozhin continuă, se pare, să facă afaceri cu statul rus cu ajutorul companiilor sale de catering, care aprovizionează cu alimente școli, grădinițe și, de asemenea, forțele armate regulate. Prigozhin a câștigat recent peste 830 de milioane de euro numai din aprovizionarea armatei, a declarat președintele rus:
"Sper că nimeni nu a furat vreunul dintre aceste beneficii de-a lungul timpului. Sau, să spunem, să nu fi furat prea mult. Dar, bineînțeles, vom rezolva problema.
" O aluzie subtilă la faptul că nici Prigojin nu este, în general, imun la urmărirea penală. Dar faptul că el, spre deosebire de alții catalogați de Putin drept trădători ai poporului și ai patriei, joacă un rol special se poate vedea în faptul că a fost oaspetele președintelui rus la câteva zile după marșul eșuat asupra Moscovei, după cum a confirmat între timp purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov:
"A invitat 35 de persoane, toți comandanții Wagner și conducerea companiei, adică inclusiv Prigojin. Această întâlnire a durat aproape trei ore".
Metale prețioase și diamante din Orientul Mijlociu și Africa
Se spune că discuțiile s-ar fi axat, printre altele, pe posibila continuare a angajării luptătorilor Wagner. Se presupune că nu a fost vorba doar despre războiul din Ucraina și despre instruirea forțelor armate belaruse, care, potrivit rapoartelor oficiale, a început acum, ci și despre misiunile luptătorilor în Orientul Mijlociu și Africa. se spune că firmele lui Prigozhin ar face afaceri profitabile în multe dintre aceste țări- cu petrol, diamante, aur și metale rare. Corespondentul Novaya Gazeta, Irek Murtazin, estimează că numai valoarea metalelor prețioase și a diamantelor controlate se ridică la cel puțin 100 de miliarde de dolari. O avere, se speculează, gestionată de Prigozhin: pentru un mic cerc influent din care el însuși face parte.
Având în vedere numeroasele contradicții și răsturnări de situație din partea celor mai înalți oficiali, mulți observatori sunt acum siguri că miza este mult mai mare decât soarta "bucătarului lui Putin". Cazul Prigozhin are, în mod evident, un impact profund asupra sistemului de putere al lui Putin.
Citește și: Biden apără decizia de a trimite Ucrainei arme controversate!
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Șeful Wagner dă vina pe ministrul rus al Apărării pentru război!
Citește și: UE îl sancționează pe Wagner al Rusiei pentru ce face in Africa!