Conversațiile de pe aplicațiile de mesagerie, interceptate în România. Ce prevede lege adoptată ”pe furiș” de guvernul Cîțu cu 3 zile înainte să fie demis

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 10 sep 2022, 06:20

Conversațiile de pe aplicațiile de mesagerie, interceptate în România

Sursa: PixaBay

Înainte de a fi demis, guvernul Cîțu a adoptat un proiect de lege pentru interceptarea mesajelor de pe apliacțiile de mesagerie și nu numai.

Conversațiile de pe aplicațiile de mesagerie precum, WhatsApp, Messenger și Telegram ar fi interceptate în România, se arată într-un proiect de lege adoptat de guvernul Cîțu cu trei zile înainte să fie demis.

Conversațiile de pe WhatsApp, Messenger și Telegram sunt intercetate în România?

Se pare că proiectul de lege pe care guvernul Cîțu la înaintat face referire, de fapt, la o lărgire nejustificată a posibilităților de interceptare a tuturor comunicațiilor electronice, inclusiv a accesului la date de trafic, date de conținut și la conținutul comunicațiilor criptate

tranzitate prin rețelele operatorilor de comunicații. Au trecut luni bune de la adoptarea acestei legi, însă abia acum a ajuns în atenția publică.

Citeste si: TikTok limitează accesul în aplicație. Toți utilizatorii trebuie să știe asta

Ce prevede proiectul de lege al interceptării conversațiilor de pe WhatsApp, Messenger și Telegram

Deși proiectul de lege este unul exagerat ca scop și foarte amplu din prisma consecințelor, scopul este transpunerea în legislația autohtonă a directivei UE 2018/1972 (Codul european al comunicațiilor).

Acest proiect este destinat celor interesați de domeniul comunicațiilor electronice și de ce face ANCOM.

Ce prevede, de fapt, legea care permite spionajul cetățenilor:

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

”Furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP şi furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale care nu se bazează pe numere au obligaţia să sprijine organele de aplicare a legii şi organele cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în limitele competenţelor acestora, pentru punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică ori a actelor de autorizare dispuse în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr.

51/1991 privind securitatea naţională, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv:

-să permită interceptarea legală a comunicaţiilor, inclusiv să suporte costurile aferente; 

- să acorde accesul la conţinutul comunicaţiilor criptate tranzitate în reţelele proprii; 

- să furnizeze informaţiile reţinute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaţilor sau clienţilor, modalităţi de plată şi istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente; 

- să permită, în cazul furnizorilor de servicii de găzduire electronică cu resurse IP, accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente”, se arată în lege.

Citeste si: Mesajele de pe WhatsApp te pot băga în închisoare! Țara unde legea a devenit extrem de strictă