Copiii pot primi bani din partea statului, atunci când împlinesc 18 ani. Ce condiții trebuie să respecte părinții

Autor: Andreea Buinoschi

Copiii pot primi bani din partea statului, atunci când împlinesc 18 ani. Ce condiții trebuie să respecte părinții

Sursa: pexels, istock

Copiii din România pot primi bani din partea statului, imediat ce împlinesc 18 ani. Pentru ca acest lucru să se întâmple, părinții trebuie să respecte o condiție obligatorie.

Prin intermediul programului Junior Centenar, atunci când împlinesc 18 ani, copiii din România pot primi, din partea statului, bani.

Copiii pot primi bani din partea statului, atunci când împlinesc 18 ani

Programul Junior Centenar a fost lansat în anul 2019 și aduce foarte multe beneficii familiilor care au copii. Tot ce trebuie părinții să facă este să depună, în fiecare lună, suma de 100 de lei, în contul individual de economii ”Junior Centenar”, deschis la Trezorerie, pe care fiecare minor îl are.

Cu alte cuvinte, în fiecare an, copilul trebuie să aibă depuși în cont 1.200 de lei. La această sumă, statul va mai acorda 50%, însemnând 600 de lei, plus o dobândă de 3%, exceptând prima, la sold.

Suma poate fi retrasă din cont atunci când copilul va împlini 18 ani, de către titularul contului, de reprezentantul legal sau de succesorul legal al copilului.

Așadar, în momentul în care un copil va avea 18 ani, dacă părinții au depus, în fiecare lună, suma de 100 de lei, acesta va avea în cont suma de 32.448 de lei, peste 10.000 de lei venind din partea statului.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Salariu minim de 4.000 de lei pentru o categorie de angajați. Cine sunt românii care beneficiază de majorare. Măsura intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023

Mai mult decât atât, părinții care au posibilități financiare pot depune chiar mai mult. Dacă părinții vor depune 1.500 de lei în fiecare an, la vârsta de 18 ani, copilul va avea mai mult 65.000

de lei.

Când se pot retrage banii de către titularul contului

  1. Achitarea cheltuielilor de sănătate pentru titular, în cazul în care suferă de boli cu risc de deces (boli infecțioase, afecțiuni oncologice, boli rare, boli hematologice, boli rare, accidente domestice, diabet, intoxicații),
  2. Achitarea cheltuielilor necesare suportului serviciilor medico-sociale cu tulburări pervazive de dezvoltare, achitarea cheltuielilor de recuperare medicală complexă psihoneuromatorie,
  3. În cazul în care titularul contului a decedat.

În momentul de față, de programul

„Junior Centenar” știu doar 2% dintre părinți. Mai mult decât atât, banii pot fi depuși în cont de către orice membru al familiei, indiferent că este vorba de părinți, de bunici sau chiar de către nașii copilului.

Citește și: Ce români vor primi peste 1.000 de lei în plus. Măsura va intra în vigoare din luna ianuarie a anului 2023

De asemenea, în momentul în care suma de bani va fi retrasă, aceasta nu va fi impozitată, ceea ce reprezintă un avantaj în plus pentru copiii respectivi. Cu toate acestea, nu mai este mult timp, așa că părinții sau alte persoane care vor să depună bani pentru copii trebuie să se grăbească, deoarece mai este timp doar până la finalul acestui an.