Copiii si adolescentii, implicati in dezbaterile care definesc viitorul Europei

Autor: Bogdan Mihai

Având în vedere că 1 din 5 cetățeni europeni este copil sau tânăr, ținând cont de dreptul copiilor de a fi consultați și de a participa activ la procesele de luare a deciziilor care îi privesc, în conformitate cu prevederile Convenției Națiunilor Unite privind drepturile copilului, implicarea acestora în dezbaterile care definesc viitorul Europei este o prioritate a Guvernului României pe durata mandatului țării noastre la Președinția Consiliului Uniunii Europene.

În cadrul acestui demers, Ministerul Muncii și Justiției Sociale prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Ministerul Afacerilor Externe – prin Ministrul Delegat pentru Afaceri Europene, alături de UNICEF în România au convenit să colaboreze în vederea promovării cu prioritate a dreptului copiilor la participare.

Obiectivul principal al acestei colaborări este întărirea implicării copiilor în procesele de adoptare a deciziilor și elaborarea politicilor dedicate lor la nivelul Uniunii Europene.

Realizarea acestui deziderat va fi posibilă prin stabilirea unor reguli generale și mecanisme structurale concrete la nivelul UE, care să permită implicarea reală a copiilor în dezbaterile și procesele decizionale care vor creiona viitorul Uniunii Europene.

Astfel, pe durata Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, printr-un amplu proces de consultare ce va implica copii din Europa, experți internaționali și reprezentanți ai instituțiilor europene din domeniul drepturilor copilului, va fi elaborată ”Declarația de la București a Copiilor din Uniunea Europeană”.

Declarația va reprezenta un instrument ce poate mobiliza instituțiile europene și statele membre în vederea stabilirii unor structuri formale și a unor mecanisme menite să promoveze dreptul copiilor la participare în acord cu prevederile Recomandării UE ”Investiția în copii”, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și Convenția Națiunilor Unite cu privire la drepturile copilului.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

”Declarația de la București a Copiilor din UE'', elaborată de Boardul Copiilor, special constituit în acest sens, este diseminat în prezent în Europa prin intermediul rețelelor UNICEF, EuroChild, Salvati Copiii, Federației Organizațiilor Neguvernamentale din Protecția Copilului, a asociațiilor europene de elevi de liceu, cu scopul de a obtine sprijin și feedback din partea a numeroase și variate categorii de copii din întreaga Uniune Europeană.

Proiectul Declarației este disponibil la adresa: https://childrendeclaration.typeform.com/to/gGYswC.

Acest proces va fi, de asemenea, sprijinit și de un număr semnificativ de experți, ale căror recomandări și propuneri privind arhitectura mecanismelor concrete de participare a copiilor la procesul de luare a deciziilor se vor constitui într-un document suport ce va însoți ”Declarația de la București a Copiilor din Uniunea Europeană”.

Punctul culminant al acestor demersuri deja începute, va fi reprezentat de organizarea la București, în perioada 6-7 mai 2019, a Conferinței internaționale ”Participarea Copiilor la procesele de luare a deciziilor și de elaborare a politicilor la nivelul UE”.

În cadrul acesteia copii și adolescenții din România și din statele membre ale UE vor finaliza textul declarației și o vor prezenta reprezentanților ministerelor și autorităților centrale responsabile cu problematica drepturilor copilului din cele 28 de state membre, experților în drepturile copiilor, dar și specialiștilor din instituții europene și Parlamentul European.

Documentul va deveni astfel un reper în definirea drepturilor copiilor și a afirmării dreptului acestora la participare în toate procesele de adoptare a politicilor și deciziilor care vor contribui la construirea viitorului Uniunii Europene.

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.