Copiii vor primi mai mulți bani de la stat în anul 2024! Cu cât vor fi majorate alocațiile celor mici

Author: Diana Bostan
Actualizat: 31 oct 2023, 12:30

Alocațiile copiilor cresc în anul 2024

Sursa: Pexels.com

Alocațiile copiilor vor crește de la data de 1 ianuarie 2024. Guvernanții au decis cum va avea loc majorarea și câți bani vor primi cei mici la începutul anului.

Potrivit noilor reglementări, alocațiile de stat ale copiilor vor fi majorate în raport cu rata medie anuală a inflației. Vezi cât ar urma să primească un copil cu vârsta de până la 2 ani.

Alocațiile copiilor vor fi majorate de la 1 ianuarie 2024

Alocația de stat a copiilor este indexată anual cu rata medie anuală a inflației, astfel că în anul 2023 valoarea acesteia a ajuns la suma de 631 de lei, pentru copiii cu vârste între 0 și 2 ani, și 256 de lei pentru copiii cu vârste între 2 și

18 ani. Copiii cu vârsta între 3 și 18 ani, care suferă de handicap, beneficiază de suma de 600 de lei.

Alocațiile copiilor ar urma să crească la începutul anului 2024 și vor fi direct proporționale cu rata inflației. Dacă inflația va crește, vor crește și alocațiile.

Citește și: Ajutorul social şi alocaţia pentru susţinerea familiei vor fi înlocuite de la 1 ianuarie! Cum vor fi acordați acești bani

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se arată în Legea 61/1993.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

De la data de 1 ianuarie 2024, alocațiile copiilor cu vârste între 0 și 2 ani vor fi în valoare de 718 de lei, iar alocațiile copiilor cu vârste între 2 și 18 ani vor fi în valoare de 291 de lei. De alocație vor beneficia în continuare și tinerii care au depășit vârsta de 18 ani, dar urmează cursurile învățământului liceal sau profesional.

Alocația lunară de plasament a fost majorată

Alocația de plasament este acordată copiilor care au fost plasați într-o altă familie sau la un asistent maternal. Aceasta a fost majorată ultima dată în anul 2022, ajungând la suma de 950 de lei lunar.

Citește și: Bani mai mulți pentru tinerii din România. Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a intra în posesia a 30.000 de lei

„Suma se plătește persoanei, asistentului maternal, reprezentantului familiei, al organismului privat acreditat care a luat în plasament copilul sau tutorelui și este destinată asigurării de hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/ manuale, jucării, sprijin pentru integrare socială, transport, condiții adecvate de locuit și pentru a acoperi cheltuieli de întreținere – încălzire, apă caldă, energie electrică”  , se menționează în Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.