Părinții și copilăria Sfântului Ioan Botezătorul. Care era gradul de rudenie dintre Sfântul Proroc și Mântuitorul Hristos

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 30 sep 2023, 00:40

Pruncul Ioan ar fi fost crescut și hrănit de un înger până când acesta s-a arătat în Israel

Sursa: https://www.pexels.com/

Cine au fost părinții Prorocului Ioan Botezătorul?

Pe data de 7 ianuarie creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, dar puțini știu cine au fost părinții acestuia și care era gradul său de rudenie cu Iisus Hristos.

Cine au fost părinții Sfântului Ioan Botezătorul

Sfântul Proroc Zaharia a fost tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, iar mama sa a fost Elisabeta. Tatăl său era preot din Legea Veche, la Templul din Ierusalim, în timpul împăratului Cezar August (63 î.Hr.-14

d.Hr.), la Roma, iar în Țara Sfântă domnea Irod cel Mare, pe vremea nașterii Domnului Hristos. Preotul Zaharia era căsătorit cu Elisabeta, una din fiicele lui Aaron, din neamul lui David.

Sfântul evanghelist Luca scria că: „erau amândoi drepți înaintea lui Dumnezeu, umblând fără prihană în toate poruncile și rânduielile Domnului”. N-aveau însă copii, pentru că „Elisabeta era stearpă și amândoi erau înaintați în zilele lor” (Luca 1, 6-7).

Citește și: De ce se sfințesc apele pe 6 ianuarie? De Bobotează apa Iordanului își schimbă cursul

Într-una din zile, preotul Zaharia a intrat, ca de obicei, în Templu pentru a tămâia și l-a văzut pe îngerul lui Dumnezeu, Gavriil, stând de-a dreapta altarului. Acesta i-a vestit că Elisabeta va naște un fiu, pe Ioan Înaintemergătorul, proorocire care s-a și adeverit, dar pentru că acesta nu a crezut, îngerul l-a blestemat să rămână mut până în momentul nașterii Sfântului.

După nașterea lui Ioan, când acesta a împlinit 6 luni, s-a dus vestea că Irod, împăratul iudeilor, va ucide pe toți pruncii din Betleem și din împrejurimi, pentru că acesta voia de fapt să îl omoare pe Domnul Iisus Hristos, de frică să nu îi fie furat tronul. Tocmai de aceea, Elisabeta a ales să fugă cu pruncul în munte.

În timp ce Zaharia se afla în templu, au venit soldații lui Irod și l-au întrebat unde este copilul.

Acesta a refuzat să le răspundă și a fost ucis, între templu și altar.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Se spune că la 40 de zile după ce soțul său a fost ucis, a murit și Elisabeta, iar pruncul Ioan ar fi fost crescut și hrănit de către un înger, până când acesta

a împlinit vârsta care îi permitea să propovăduiască în Israel. Potrivit tradiției, Elisabeta și Zaharia ar fi fost înmormântați în localitatea Sebastia, la cca 15 km nord-vest de Nablus, în ziua de astăzi numindu-se Autoritatea Națională Palestină.

Gradul de rudenie dintre Ioan Botezătorul și Iisus Hristos și copilăria acestora

Conform Evangheliei după Luca, se presupune, prin tradiție, că Sfânta  Maria și Elisabeta erau verișoare primare, iar Ioan Botezătorul era verișor de gradul al doilea cu Iisus Hristos.

Cele două erau descendente din neamul fostului împărat David.

S-au scris o mulțime de cărți despre copilăria lui Iisus, dar nici una nu poate fi considerată drept literă pentru Evanghelie. Nu se știe dacă cei doi veri, Iisus și Ioan, s-au întâlnit în perioada copilăriei. Singura mărturisire în care Maica Domnului îl vede pe Prorocul Ioan, este atunci când Aceasta o vizitează pe Elisabeta și rămâne alături de ea timp de 3 luni de zile, până la nașterea lui Ioan. Copilăria lui Iisus a fost una normală ca a oricărui alt copil din Palestina al epocii, şi nimic mai mult. Nu se spune nimic despre acea perioadă, fiindcă la evrei, şi nu numai, omul este important abia după ce începe să întreprindă ceva pentru semenii săi ori pentru țară. Se mai știe, că în antichitatea iudaică, băieții ajungeau la majoratul religios la 13 ani iar fetele la 12, adică la vârsta când puteau face deosebirea între bine şi rău, când aveau clar discernământul propriilor fapte. Ori Iisus n-a bulversat ordinea naturală a lucrurilor, ci a împlinit întocmai legea strămoșească din acest punct de vedere.

Citește și: Care este cea mai puternică rugăciune către Sfântul Ion. Este grabnic ajutătoare și te apără de rele

În concluzie, nu se știe nimic despre copilăria celor doi verișori, ci doar despre momentul revederii, în ziua în care Ioan L-a botezat pe Mântuitorul Hristos în apa Iordanului.

Sursă: doxologia.ro