Coreea de Nord a lansat o „rachetă balistică neidentificată”, la câteva ore după ce a avertizat SUA și aliații săi cu un răspuns militar „mai dur”

Autor: Lavinia Medrea

Coreea de Nord a lansat o „rachetă balistică neidentificată”, la câteva ore după ce a avertizat SUA și aliații săi cu un răspuns militar „mai dur”

Sursa: Twitter Annette65740700

Coreea de Nord a lansat o „rachetă balistică neidentificată”, a anunțat joi armata de la Seul, ultima dintr-o serie record de lansări, în timp ce Pyongyang a avertizat cu privire la un răspuns militar „mai dur” față de SUA și aliații săi regionali.

„Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată în Marea de Est”, a declarat Statul Major al Coreei de Sud. Racheta a ajuns în Marea Japoniei, potrivit RFI.

Coreea de Nord a lansat o „rachetă balistică neidentificată”

La începutul acestei săptămâni, președintele american Joe Biden a discutat despre seria de teste recente de rachete efectuate de Coreea de Nord cu omologul său chinez Xi Jinping în Bali, Indonezia, în marja summitului G20.

Liderul american a presat China să își folosească influența pentru a ține în frâu Coreea de Nord, după ce valul de lansări de rachete a ridicat temeri că regimul izolat va efectua în curând cel de-al șaptelea test nuclear.

De asemenea, Joe Biden a purtat duminică discuții cu omologul său sud-coreean Yoon Suk-yeol și cu premierul japonez Fumio Kishida despre modalitățile de abordare a amenințării reprezentate de „armele ilegale de distrugere în masă și de programele de rachete balistice ale Nordului”, a declarat Casa Albă.

Citește și: Declarațiile cutremurătoare ale martorilor după ce două rachete au căzut în Polonia ”M-am speriat că este război”

Joi, ministrul nord-coreean al afacerilor externe, Choe Son Hui, a criticat aceste discuții, afirmând că „aduc situația din peninsula coreeană într-o fază imprevizibilă”.

„Oferta consolidată a SUA de -disuasiune extinsă- și activitățile militare din ce în ce mai intense ale forțelor aliate din jurul peninsulei coreene sunt acte nebunești”, a declarat Choe Son Hui.

Cu cât Washingtonul lucrează mai mult pentru a-și consolida alianța de securitate cu Tokyo și Seul, „cu atât mai feroce va fi contracararea militară a RPDC”, a precizat Choe.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Experții au declarat că lansarea rachetei de joi a fost „sincronizată” pentru a coincide cu declarația ministrului de externe de la Pyongyang.

Coreea de Nord „a tras racheta după ce a publicat declarația cu câteva ore mai devreme, în încercarea de a justifica lansarea pentru a trimite mesajul său către SUA și Japonia”, a declarat, pentru AFP, Cheong Seong-chang, cercetător la Institutul Sejong.

Coreea de Nord ar face teste interzise cu rachete fără să fie sancționată de ONU

La începutul acestei luni, Coreea de Nord a efectuat o serie de lansări, inclusiv o rachetă balistică intercontinentală, despre care Seulul a spus că pare să fi eșuat.

De asemenea, Pyongyangul a lansat o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune care a traversat granița maritimă dintre cele două țări și a aterizat în apropierea apelor teritoriale ale Sudului pentru prima dată de la sfârșitul Războiului din Coreea, în 1953.

Președintele Yoon a declarat, la momentul respectiv, că a fost „efectiv o invazie teritorială”.

Ambele lansări au făcut parte dintr-un baraj din 2 noiembrie, în care Pyongyang a lansat 23 de rachete, mai multe decât a lansat pe parcursul întregului an 2017, anul „focului și furiei” , când Kim a făcut schimb de replici cu fostul președinte american, Donald Trump, pe Twitter și în presa de stat.

Citește și: Autoritățile din Liverpool au intrat în alertă după ce au verificat valiza unui român la aeroport. Patruzeci de bagaje au fost trimise înapoi în țară

Conform experților, Coreea de Nord profită de această oportunitate pentru a efectua teste de rachete interzise, încrezătoare că va scăpa de noi sancțiuni ONU din cauza blocajului legat de Ucraina la Națiunile Unite.

China, principalul aliat diplomatic și economic al Pyongyangului, s-a alăturat Rusiei în luna mai pentru a se opune prin veto unei oferte conduse de SUA în Consiliul de Securitate al ONU de a înăspri sancțiunile împotriva Coreei de Nord.

Washingtonul a răspuns la testele cu rachete ale Coreei de Nord, care au încălcat sancțiunile, prin extinderea exercițiilor cu Coreea de Sud și prin desfășurarea unui bombardier strategic.

De asemenea, Pyongyang se află sub un blocaj coronarian autoimpus de la începutul anului 2020, despre care experții spun că ar limita impactul oricăror sancțiuni externe suplimentare.