Coreea de Nord crește temerile în legătură cu arsenalul nuclear pe care îl are, după ce a anunțat că a testat două rachete de croazieră cu capacitate nucleară.
Coreea de Nord a testat armamentul nuclear în prezența lui Kim Jong Un
Rachetele de croazieră au o rază lungă de acțiune, iar liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, se declară mulțumit de felul în care exercițiile au decurs.
Presa de stat KNCA a afirmat că rolul exercițiului nuclear a fost acela de a „spori eficiența de luptă și a puterii” rachetelor de croazieră.
Conform aljazeera.com, acesta a fost cel mai recent exercițiu nuclear din Coreea de Nord, iar tensiunile cresc din ce în ce mai mult. Rachetele de croazieră au parcurs o distanță de 2.000
În tot acest timp, Kim Jong Un a declarat faptul că testul a fost un avertisment pentru „inamici” și a adăugat că țara sa „ar trebui să continue să extindă sfera operațională a forțelor armate strategice nucleare pentru a descuraja cu hotărâre orice criză militară crucială și criză de război în orice moment și să preia complet inițiativa în acest sens”.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Statele Unite ale Americii nu au comentat cele întâmplate, dar au menționat că prioritatea lor este aceea de a consolida coordonarea cu aliații, pentru a ține sub control situația tensionată.
Kim Jong Un a fost prezent la testele nucleare efectuate timp de 12 săptămâni
Presa de stat din Coreea de Nord a relatat că liderul țării a supervizat mai multe exerciții nucleare, timp de două săptămâni.
„Rachetele de croazieră, forțele aeriene și dispozitivele nucleare tactice ale Coreei de Nord sunt probabil mult mai puțin capabile decât sugerează propaganda. Dar ar fi o greșeală să respingem recenta avalanșă de teste de armament ale Coreei de Nord ca fiind o fanfaronadă sau o șarlatanie.
Citeste si: Cât de mare este posibilitatea ca Rusia să apeleze la armele nucleare. Nicolae Ciucă a explicat totul
Amenințările militare ale Pyongyangului sunt o problemă cronică și din ce în ce mai gravă pentru pacea și stabilitatea din Asia, care nu trebuie ignorată. Factorii de decizie politică de la Seul, Tokyo și Washington nu ar trebui să permită ca politica internă și alte provocări, cum ar fi războiul Rusiei din Ucraina, să îi împiedice să sporească coordonarea internațională privind descurajarea militară și sancțiunile economice”, a trasnsmis Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul.