Coreea de Nord nu a mai testat o bombă nucleară din 2017, dar a dat de înțeles că ar putea să reia acest gen de teste, având în vedere că discuțiile de denuclearizare cu Statele Unite și aliații săi sunt încă blocate.
Coreea de Nord redeschide situl de testare nucleară Punggye-ri
Situl de testare nucleară Punggye-ri este situat într-o regiune muntoasă din extremul nord-est al țării, la aproximativ 100 de kilometri de granița cu China.
Coreea de Nord și-a făcut aici testele nucleare în 2006, 2009, 2013, ianuarie 2016, septembrie 2016 și septembrie 2017.
Toate testele au fost făcute în tuneluri săpate adânc sub munți. Sunt trei intrări, cunoscute sub numele de Portalul Sud, Portalul de Est și Portalul de Vest, caer au fost aruncate în aer de față cu un grup mic de mass-media străin, invitat să vadă demolarea sitului în 2018, declarându-și forța nucleară încheiată. La demolare nu au fost prezenți nici inspectori tehnici, nici oameni de știință,astfel că nu s-a știut niciodată cât de eficientă sau permanentă a fost distrugerea.
Demolarea nu a afectat arsenalul de arme nucleare al Coreei de Nord sau capacitatea acesteia de a face arme nucleare, dar lipsa testării ar putea reține capacitatea sa de a lansa dispozitive termonucleare fiabile, conform Institutului pentru Știință și Securitate Internațională din Washington (ISIS).
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie
Sateliții comerciali au surprins imagini care prezintă semne de activitate la situl Punggye-ri la începutul lunii martie. S-a observat inclusiv construirea unei noi clădiri, repararea unei alte clădiri, dar și urme de cherestea și rumeguș.
Citeste si: Diferența dintre bomba atomică și bomba nucleară! Care dintre cele două e mai puternică
„A fost detectată activitatea de refacere a unei părți a tunelurilor”, a transmis, mai apoi, armata sud-coreeană într-un comunicat, fără a da detalii despre tipul de activitate.
De când a avut loc ultima explozie din 2017, experții au prezentat mai multe mici cutremure aproape de baza de teste nucleare, semn că explozia mare a slăbit zona, care nu a înregistrat niciodată seisme naturale.