„Ne temem că, în legătură cu viitoarea aniversare de la 15 aprilie, Coreea de Nord va fi tentată să întreprindă o nouă acţiune provocatoare”, a declarat Sung Kim pentru presă, aducând în discuție și ultimele teste de lansare de rachete balistice făcute de Phenian. Coreea de Nord a făcut mai multe teste de arme nucleare începând cu 2006, ultimul efectuat fiind în 2017.
Coreea de Nord ar putea efectua un test nuclear pe 15 aprilie, cu ocazia împlinirii a 110 ani de la nașterea lui Kim Ir Sen
Conform spuselor emisarului american, Phenianul ignoră în continuare încercările Washingtonului de a începe o conversație legată de denuclearizarea peninsulei coreene.
„Nu am primit niciun răspuns de la Phenian, ceea ce este foarte dezamăgitor, deoarece am trimis mai multe mesaje, atât în public, cât şi în privat, invitându-i la un dialog fără condiţii” prealabile, a declarat acesta, precizând că ultimele teste de rachete balistice sunt „o ameninţare serioasă pentru la stabilitatea regională”.
Citeste si: Cum s-a lăudat Kim Jong Un cu cea mai nouă rachetă. Clipul video care a stârnit râsetele tuturor
De asemenea, Sung Kim a precizat că nici China, nici Rusia nu i-au oferit ajutor preşedintelui american Joe Biden în eforturile lui de a reîncepe discuţiile cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un. Discuţiile despre limitarea ameninţării nucleare începute de Phenian păreau să progreseze sub Donald Trump, dar apoi s-au oprit brusc, după ce a venit Joe Biden la Casa Albă.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Coreea de Nord a început o serie de 13 teste cu rachete care au ajuns la limită luna trecută cu lansarea unei rachete balistice care avea potențialul de a ajunge pe coasta de est a SUA purtând un focos nuclear. Kim Yo Jong, sora influentă a lui Kim Jong Un, a transmis marţi că nu va folosi arme nucleare Coreea de Nord pentru „a elimina” armata sud-coreeană, dacă aceasta ar ataca preventiv.
Conform emisarului Sung Kim, Washingtonul vrea să adopte o nouă rezoluţie în Consiliul de Securitate al ONU și să condamne acţiunile Phenianului, dar Moscova şi Beijingul s-au împotrivit deja de şase ori în acest an, conform Agerpres.