Coreea de Nord se află în pragul unei crize umanitare din cauza infometarii

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 28 oct 2023, 00:25

Răspunsul COVID-19 Pyongyang, agresiunea militară și nepăsarea față de cetățenii săi pot duce la foamete pe scară largă.

Sursa: PixaBay

Răspunsul COVID-19 Pyongyang, agresiunea militară și nepăsarea față de cetățenii săi pot duce la foamete pe scară largă.

Răspunsul COVID-19 Pyongyang, agresiunea militară și nepăsarea față de cetățenii săi pot duce la foamete pe scară largă. Prețurile ridicate și lipsa de acces înseamnă deja că unii rămân fără hrană.
Coreea de Nord se confruntă în prezent cu o criză alimentară gravă, iar analiștii avertizează că situația actuală s-ar putea deteriora într-un dezastru umanitar similar celui înregistrat în timpul foametei de patru ani de la mijlocul anilor 1990- denumită de regim "Marșul greu"- care a dus la moartea a milioane de oameni.
Prețurile produselor alimentare de bază cresc în Coreea de Nord pe măsură ce acestea devin tot mai rare pe piețele din țară, potrivit unei analize a unei serii de statistici efectuate de experții de la Stimson Center, un grup de reflecție în domeniul afacerilor externe cu sediul la Washington.
Și, deși Coreea de Nord s-a mai confruntat cu penurie de alimente în trecut, aceasta este, fără îndoială, mai gravă din cauza răspunsului guvernului de la Pyongyang la izbucnirea epidemiei de coronavirus în China vecină la începutul anului 2020, care a inclus sigilarea granițelor sale și oprirea practic a tuturor

importurilor, inclusiv a alimentelor și medicamentelor atât de necesare.
Pentru ca situația deja critică să devină și mai acută, națiunile care în ultimii ani au oferit milioane de euro în ajutor Coreei de Nord au redus această asistență ca răspuns la creșterea beligeranței din partea Pyongyangului.
În 2022, Coreea de Nord și-a intensificat retorica împotriva dușmanilor săi percepuți, și-a continuat dezvoltarea de focoase nucleare și a lansat anul trecut aproximativ 80 de rachete, inclusiv un număr de arme cu rază lungă de acțiune care au trecut pe deasupra teritoriului japonez.

Răspunsul COVID-19 Pyongyang, agresiunea militară și nepăsarea față de cetățenii săi pot duce la foamete pe scară largă.
[Sursa: PixaBay]

Rapoarte despre foamete

Și, deși rămâne imposibil să se obțină o imagine clară a situației din Nord, din cauza controlului ferm pe care guvernul îl exercită asupra mass-media și a populației sale, există rapoarte în presa disidentă despre familii care mor de foame.


Un raport publicat de Daily NK, cu sediul la Seul, la 9 ianuarie, susținea că o mamă și fiul ei adolescent au fost găsiți morți în casa lor din orașul Hyesan la mijlocul lunii decembrie. Nu existau alimente în casă și nici combustibil pentru a menține casa caldă la temperaturi sub zero grade, a relatat Daily NK, care folosește telefoane mobile pentru a comunica cu o rețea de contacte din Coreea de Nord.
Potrivit datelor de pe 38 North, un site de analiză a Coreei de Nord administrat de Stimson Center, "datele privind cantitatea și prețurile indică o situație în deteriorare, agravată de alegerea regimului de a se autoizola ca răspuns la pandemia Covid-19".
Marcus Noland, vicepreședintele executiv al Institutului Peterson pentru Economie Internațională, care a contribuit la raport, a subliniat că estimările unor agenții precum Programul Alimentar Mondial au sugerat că Nordul a avut un deficit de 1,5 milioane de tone de alimente la vârful Marșului anevoios, în timp ce cea mai recentă recoltă a lăsat un deficit de aproximativ 500.000 de tone.
"Este clar că lucrurile stau prost, dar nu vorbim de o altă "mare foamete" în acest moment", a declarat Noland pentru DW. Dar, pe de altă parte, a recunoscut el, există puține indicii că situația alimentară din Nord se va îmbunătăți în curând.
"Guvernul nord-coreean este complet lipsit de responsabilitate și acordă prioritate altor lucruri în detrimentul cetățenilor săi care nu fac parte din elită, începând cu armata sa", a spus Noland. "Este vorba de armele nucleare, sistemele de rachete și armata în sens mai larg, astfel încât reformele necesare pentru a-și hrăni poporul nu sunt întreprinse, deoarece prioritatea este păstrarea stabilității."
"Iar poziția lor este că, dacă oamenii sunt înfometați și mor, atunci este pur și simplu nefericit."

Răspunsul COVID-19 Pyongyang, agresiunea militară și nepăsarea față de cetățenii săi pot duce la foamete pe scară largă.
[Sursa: PixaBay]

Rămășițe de la criza din anii '90

Situația alimentară a Coreei de Nord nu și-a revenit niciodată complet după foametea de la mijlocul anilor 1990, care a fost cauzată de o combinație de proastă gestionare economică, de prăbușirea sistemelor de livrare a alimentelor, de o serie de secete și inundații și de criza economică din Rusia, care fusese un susținător cheie.
Acești factori de bază au fost exacerbați de eșecul de a crește productivitatea în agricultura internă, agravat de noile sancțiuni impuse de Națiunile Unite în 2018 după o serie de teste nucleare și lansări de rachete balistice intercontinentale, subliniază Noland.
Potrivit Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare, guvernele din întreaga lume au oferit agențiilor de ajutor 2,3 milioane de dolari (2,1 milioane de euro) în 2022, în scădere drastică față de cele 14 milioane de dolari din anul precedent. Elveția a fost cel mai mare donator individual, oferind 1,6 milioane de dolari prin intermediul Fondului Națiunilor Unite pentru Copii și al organizației elvețiene de cooperare pentru dezvoltare.

Citește și: Se discută încetarea stării de urgență pentru COVID-19 pe plan global?

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citește și: Scholz apără decizia de a trimite tancuri de luptă în Ucraina!

Citește și: Cum au bani Germania și UE pentru echipamentele militare din Ucraina?