Coronavirus, dupa pandemie, la fel de "epidemic"precum gripa anuala. Ce spun specialistii despre vaccinurile anti Covid-19

Autor: Luiza Stama
Actualizat: 22 oct 2020, 12:57
Niciun vaccin nu va putea eradica virusul

Consilierul stiintific principal al Marii Britanii, Patrick Vallace crede ca virusul Covid-19 va deveni la fel de "epidemic" precum virusul gripal anual, transmite CNBC.

Desi mai multe studiile clinice pentru vaccinuri anti coronavirus sunt in faza finala, Vallace spune ca este imposibil ca vreunul dintre ele sa eradicheze virusul.

Niciun vaccin nu va putea eradica virusul

Noţiunea de eliminare a Covid-19 nu este corectă, pentru că va reveni”, a spus acesta, subliniind că o singură boală a fost ” eradicată cu adevărat ” datorită unui vaccin foarte eficace, iar aceasta a fost variola.

Nu putem fi siguri, dar cred că este puţin probabil să ajungem la un vaccin cu adevărat sterilizant, ceva care opreşte complet infecţia, şi este probabil ca această boală să circule şi să fie endemică, aceasta este cea mai bună evaluare a mea”, a spus Vallance Comisiei pentru strategia de securitate naţională de la Londra.

Citeste si: Studiu: medicamentul care scade riscul de deces doar la femeile infectate cu coronavirus

Covid-19 va fi ca si gripa anuala

În mod clar, pe măsură ce managementul va deveni mai bun, pe măsură ce vă veţi vaccina, ceea ce va reduce probabilitatea de infecţie şi severitatea bolii... aceasta va începe să semene mai mult cu gripa anuală decât cu orice altceva şi aceasta ar putea fi direcţia pe care vom ajunge," a spus el.

Companiile de biotehnologie şi organismele academice din întreaga lume şi-au unit forţele pentru a încerca să creeze cat mai repede  un vaccin împotriva noului coronavirus, având în vedere agresivitatea acestuia.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: De ce mor oamenii infectati cu coronavirus? Medicii spun ce se intampla cu adevarat

Pe de alta parte, ingrijorarea populatiei nu poate sa dispara odata cu aceasta informatie, mai ales ca se stie deja despre Covid-19 ca este de zece ori mai letal decat virusul gripal A1.

Covid-19, de zece ori mai letal decat H1N1

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că noul tip de coronavirus este de zice ori mai letal decât gripa H1N1.

" Datele adunate de la mai multe ţări ne oferă o imagine mai clară a acestui virus, a comportamentului lui, a manierei în care poate fi oprit. Ştim că Covid-19 se răspândeşte rapid şi ştim că este letal: de zece ori mai mult decât virusul responsabil de pandemia de gripă din 2009", a declarat directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cursul unei conferinţe de presă virtuale de la Geneva.

Între 2009 şi 2010, grupa de tip A (H1N1) a cauzat moartea a 18.500 de persoane, potrivit OMS. Totuşi, revista medicală The Lacet estimează că bilanţul s-a situat mai mult între 151.700 şi 575.400 de victime.

Citeste si: Coronavirus: evolutia bolii! In a cata zi se simt cel mai rau infectatii si cate zile dureaza boala

 


Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.