Liderii europeni au convenit marţi închiderea graniţelor externe europene timp de 30 de zile, pentru a preveni răspândirea coronavirusului, dar au stabilit crearea unor culoare rapide la frontierele ţărilor pentru a menţine circulaţia mărfurilor, au anunţat liderii comunitari la un summit organizat prin video-conferinţă, transmite Reuters.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat într-o conferinţă de presă că va rămâne la latitudinea ţărilor europene să aplice închiderea graniţelor pentru cetăţeni din state terţe.
” Inamicul este virusul, iar acum trebuie să facem tot posibilul să ne protejăm cetăţenii şi să ne protejăm economiile”, a spus von der Leyen.
Aceasta a adăugat: ” Suntem pregătiţi să facem tot ce este necesar. Nu vom ezita să luăm măsuri suplimentate, pe măsură ce situaţia va evolua”, relateaza news.ro.
Cu efect imediat, în UE vor intra doar bunurile, echipamentele medicale şi în unele cazuri persoane considerate necesare eforturilor UE de gestionare a extinderii epidemiei de coronavirus, potrivit CNN.
Măsurile vor fi valabile timp de 30 de zile şi nu se vor aplica Marii Britanii, care, chiar dacă a ieşit din Uniune în acest an, este încă în perioada de tranziţie.
Acordul nu este angajant din punct de vedere legal şi va depinde de liderii statelor dacă îşi vor respecta angajamentele făcute în videoconferinţa organizată marţi.
” Depinde de ei să îl implementeze...Au spus că o vor face imediat”, a declarat Ursula Von Der Leyen.
Măsura survine în urma tensiunilor politice apărute între statele membre, care au exercitat presiuni enorme asupra Bruxelles-ului pentru a acţiona, în pofida faptului că organismele centrale ale UE nu au autoritate oficială asupra politicilor ţărilor în domenul sănătăţii şi cel al frontierelor.
Bruxelles-ul speră că prin închiderea graniţei externe, guvernele naţionale vor dori să deschidă unele frontiere interne pe care unele state membre, între care Franţa, Spania şi Danemarca, le-au închis ca reacţie la criză.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Germania, cel mai bogat şi puternic stat membru, a anunţat marţi închiderea mai multor graniţe.
Logica UE este că redeschiderea graniţelor interne va duce la un răspuns coordonat la epidemia de coronavirus.
UE doreşte ca graniţele să funcţioneze cât mai normal din motive politice. Spaţiul Schengen este văzut de oficialii de la Bruxelles ca un element central al proiectului european şi esenţial pentru piaţa unică a UE.
Spaţiul Schengen este unul dintre cele mai disputate subiecte în blocul comunitar, fiind atacat de eurosceptici ca exemplu al influenţei prea mari a Bruxelles-ului şi un risc pentru securitate.
Deci, cu cât va rămâne mai mult timp închis spaţiul Shenghen, cu atât este un motiv mai mare de îngrijorare pentru Bruxelles.Von Der Leyen nu a confirmat, în timpul conferinţei de presă, că vreun stat membru s-a angajat să ridice restricţiile de la graniţele interne. Ea şi-a exprimat în schimb încrederea că ” în următoarea fază va avea loc o evoluţie pozitivă”.
UE a fost criticată pentru reacţia iniţială la criza provocată de coronavirus, dar aceste critici pot fi discutabile, având în vedere că Bruxelles-ul poate doar să facă recomandări statelor membre în domeniul sănătăţii.
Când situaţia din Italia s-a agravat acum câteva săptămâni, lipsa coordonării a făcut ca statele membre să nu aibă încredere unele în altele i să nu dorească să colaboreze.
Citeste si: Coronavirus Romania- Statul roman va sustine economia. Declaratiile ministrului Finatelor, Florin Citu