Coronavirus rezista mai bine la temperaturi joase si umiditate scazuta, potrivit unui studiu realizat pe doua virusuri inrudite cu virusul Sars-Cov-2.
Astfel, cercetatorii au descoperit ca la o temperatura de 4 grade Celsius si la un nivel mic de umiditate, conditiile intalnite intr-un frigider obisnuit, virusurile rezista pana la 28 de zile.
Mai mult, potrivit specialistilor, la temperaturi de sub 0 grade Celsius virusul Sars-Cov-2 ar putea rezista chiar si doi ani de zile, daca este similar coronavirusurilor din familia din care face parte.
Citeste si: Coronavirus Romania- Varful epidemiei ar putea fi intre 20 aprile si 1 mai
Citeste si: Coronavirus: la ce risc se supun cei care au barba sau mustata
Coronavirus: care este temperatura la care virusul nu rezista mult
La polul opus, cercetarile au demonstrat ca noul coronavirus nu rezista mult timp la temperaturi mari si umiditate ridicata. Astfel, la o temperatura de 40 de grade si o umiditate de 80% virusurile au rezistat mai putin de 6 ore.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Coronavirus: cat rezista virusul pe cupru, carton si metal
Un studiu realizat de mai multi cercetatori americani a demonstrat faptul ca virusul poate rezista in mediul exterior mai mult decat se credea.
Astfel, s-a descoperit ca virusul care provoaca COVID-19 rezista pana la 3 ore in aer, pana la 4 ore pe cupru si pana la 24 de ore pe carton.
Cercetatorii transmit astfel un mesaj de atentie catre toata lumea referitor la atingerea obiectelor manipulate recent de alte persoane. Se recomanda spalarea temeinica a mainilor dupa atingerea oricarui obiect strain si evitarea atingerii fetei.
Citeste si: Un virusolog chinez aruncă bomba. Cum a apărut, de fapt, COVID-19
Coronavirus: Când am putea ieși din case? Data estimată de Alexandru Rafila
Numărul cazurilor de coronavirus este în creștere în această perioadă, iar autoritățile se așteaptă ca vârful pandemiei să fie atins, în România, la sfârșitul lunii aprilie.
Acest lucru l-a determinat pe Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, să facă o estimare cu privire la data când ar putea fi ridicată interdiciția de a ieși din casă.
"Eu cred că după data de 15 mai. Dar atenție, nu distanțarea socială să nu mai fie necesară, o reducere a măsurilor legate de distanțarea socială, dar multe din elementele, de exemplu organizarea de mari manifestări, vor fi probabil pentru mai mult timp în vigoare.", a spus Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, potrivit digi24.ro.