În aprilie, numărul cazurilor noi nu a depășit 100.000 în nicio zi, dar după 21 mai a fost sub 100.000 într-o singură zi din cinci, conform datelor datelor de la Johns Hopkins University, cu un vârf de 130.400 pe 3 iunie.
Epidemiile din diverse țări au urmat traiectorii diferite. Numărul cazurilor noi a scăzut în multe din țările care au fost lovite din greu în primele stagii ale pandemiei, precum China, SUA, Italia, Spania și Franța.
Creșterile ratelor pot fi parțial explicate prin creșterea capacității de testare, dar încă nu se fac suficiente testări pentru a contura o imagine corectă în multe țări.
Datele arată că în Libia, Irak, Uganda, Mozambic și Haiti numărul cazurilor cunoscute se dublează în fiecare săptămână.
„Americile continuă să înregistreze cele mai multe cazuri. Timp de mai multe săptămâni, numărul cazurilor raportate zilnic în Americi a fost mai mare decât cele din restul lumii la un loc”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). „ Suntem îngrijorați îndeosebi de America de Sud și Centrală, unde multe țări se confruntă cu o accelerare a epidemiilor”.
Și numărul de decese este în creștere în America de Sud și Caraibe. Brazilia a înregistrat joi peste 30.000 de cazuri noi, ajungând la un total de aproape 615.000, pe lângă 1.473 de noi decese care au dus totalul la peste 34.000.
Într-un număr de țări care au depășit vârfurile inițiale, ca Germania, China și Coreea de Sud, au apărut noi focare de infecție după ridicarea restricțiilor de deplasare, stârnind teama de un al doilea val.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Autoritățile din 214 țări și teritorii au raportat aproximativ 6,6 milioane de cazuri de Covid-19 și 391.000 de decese de când China a raportat în decembrie la OMS primele cazuri.
Bilanțul pandemiei este probabil mai sumbru decât o arată numerele, întrucât infecțiile ușoare sau asimptomatice rămân adesea nediagnosticate. (CNN)
Citeste si: Pandemia de coronavirus se agraveaza in lume! Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza
Citeste si: Banca Mondiala: Omenirea se confrunta cu cea mai mare criza economica si risc de saracie extrema