Coronavirus rezista pe paine pana la trei ore! Studiul facut in Romania care arata cum ne expunem infectarii. Ce masuri ia ANPC

Author: Luiza Stama
Actualizat: 15 oct 2020, 15:04
Painea neambalata poate fi o sursa de infectare cu coronavirus

ANPC se pregateste sa ia masuri in raspandirea coronavirusului, dupa ce un studiu a aratat ca virusul poate rezista pana la trei ore pe painea neambalata.

Universitatea Bucuresti a realizat un studiu ale carui rezultate nu sunt deloc imbucuratoare. Coronavirusul poate sa reziste pana la trei ore pe painea neambalata si astfel painea poate fi o sursa de infectare.

Paine, potentiala sursa de infectare cu coronavirus

Studiul s-a realizat cu ajutorul a 30 de probe recoltate de la persoane infectate cu COVID-19, internate la "Matei Bals".

Specialistii au contaminat artificial paine ambalata, dar si bucati de paine neambalata si au constatat ca virusul rezista pana la trei ore pe painea neambalata.

„Concluzia este că virusul este remanent, adică el există pe eşantioanele din pâine un anumit interval de timp după care rămân doar fragmente ARN, care nu prezintă un pericol atât de mare. O a doua concluzie a fost că virusul nu poate să penetreze materialul din polipropilena, din care este confecţionat ambalajul, motiv pentru care s-a constatat că este mult mai sigur să folosim pâinea ambalată.”,

a spus Cornelia Nechita, Universitatea București.

Citeste si: Raport stiintific: Coronavirus este ca un zombie cu capacitate letala

ANPC cauta solutii

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) vrea sa reglementeze vanzarea la raft a painii neambalate si s-a propus ca painea neambalata sa poata fi vanduta cu conditia ca magazinele sa aibe o persoana desemnata sa ajute clientii sa ia produsul, sa-l ambaleze si sa il puna in cos.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Un medic infectionist a explicat cum anume se poate produce infectarea cu coronavirus de la paine.

 “ Sigur ca transmiterea nu se face pe cale digestiva, doar ca putem sa atingem, de exemplu painea sau un alt aliment care este contaminat, ducem mana la gura, la nas si la ochi si atunci exista riscul de a ne infecta.

Sigur ca daca mainile raman in permanenta curate suntem feriti de acest lucru, dar cel mai sigur este ca aceste alimente sa fie ambalate.” a spus Adrian Marinescu, medic infectionist.

Citeste si: Coronavirus- Recomandări oficiale: cum să-ți dezinfectezi casa

Citeste si: Ministerul Sănătății a făcut anunțul. Ce trebuie să faci cu produsele ambalate în carton sau plastic după ce ajungi acasă?