Coronavirus Romania, Scenariul 4. Cum vor fi tratati acasa pacientii cu forme usoare? Strategia de la Iasi

Autor: L.S.
Actualizat: 25 ian 2021, 12:30

O parte dintre pacienți - cei cu forme ușoare și asimptomatici - pot fi tratați acasă sau la hotel, atunci când există riscul ca acasă să transmită virusul.

România se află, de aseară, în scenariul 4 al epidemiei de coronavirus, cu peste 2.000 de cazuri de infectare cu COVID 19 confirmate (2.109).

Din acest punct încolo, o parte dintre pacienți- cei cu forme ușoare și asimptomatici- pot fi tratați acasă sau la hotel, atunci când există riscul ca acasă să transmită virusul. Medicii se vor deplasa la ei "de câte ori este cazul", iar tratamentul va fi asigurat de către spital, a explicat medicul Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase" Sfânta Parascheva" din Iași, pentru HotNews.ro.

Carmen Dorobăț spune că toate aceste lucruri se discută la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică," noi am avut deja discuții, și Direcțiile de Sănătate Publică sigur că își vor coordona strategiile". Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași se așteaptă ca Ministerul Sănătății să vină cu indicații suplimentare și explică că" noi am pus la punct o strategie locală".

Ce se întâmplă în scenariul 4, potrivit medicului Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași:

Formele ușoare și asimptomaticii vor sta la domiciliu. Noi avem 13 mașini luate de la sponsori pentru perioada aceasta, evident, ca să meargă cadrele noastre medicale acasă la pacienți, să îi retesteze, ca să nu se mai plimbe prin societate.

Pacienții cu forme ușoare și asimptomatici vor fi tratați la domiciliu sau la hoteluri, în funcție de contextul epidemiologic al fiecăruia.

Dacă au risc să transmită acasă, atunci categoric, se judecă de la caz la caz. Formele medii și cele cu risc vor ajunge în spitale, iar formele de terapie intensivă vor fi tratate la terapie intensivă.

Medicamentele, tratamentul lor va fi asigurat de către spital.

De asemenea, va trebui să găsim, la nivelul fiecărui centru regional, o zonă care să se îngrijească de pacienții infectați cu COVID 19 pentru boli interne și respectiv pentru afecțiuni chirurgicale.

Cei pozitivi pot în orice moment să aibă și alte afecțiuni și atunci trebuie deschise niște orizonturi în privința asta.

Asimptomaticii vor fi urmăriți prin telefon de medici, iar dacă nu au nicio problemă, în momentul retestării, se deplasează un cadru de al nostru echipat să facă retestarea.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pentru cei cu forme ușoare, de asemenea, se dă tratamentul, se urmărește prin medic și se merge la ei ori de câte ori este cazul sau în momentul în care se face retestarea.

Așa am gândit noi la nivelul DSP Iași. Vom vedea dacă vor veni niște indicații mai specifice de la Ministerul Sănătății. Deocamdată ni s-a spus că formele ușoare și medii vor fi îngrijite la domiciliu/la hotel, în funcție de contextul fiecăruia, și de aici vom manageria de la caz la caz în funcție de situație.

Și bineînțeles, fiecare vizită a medicului va fi făcută cu semnătura pacientului respectiv, că s-a făcut și s-a finalizat vizita respectivă.

Am făcut echipe, eu am gândit echipă pentru așa ceva- un medic coordonator, să nu fie haos, să fie ordine, a spus medicul Carmen Dorobat pentru Hotnews.ro.

Citeste si: Coronavirus- Rata reala a mortalitatii. Ce arata primul studiu de amploare despre coronavirus

Citeste si: Coronavirus Romania- Alte trei decese din cauza coronavirusului. Numarul mortilor a ajuns la 68

Citeste si: Ce se întâmplă cu cardul de sănătate în timpul pandemiei de coronavirus?