Coronavirus se ia din aer! Doctorul Virgil Musta a spus care sunt cele mai periculoase locuri

Autor: L.S.
Actualizat: 07 iul 2020, 09:13

Dr. Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara a explicat care sunt cele mai periculoase spații închise și în ce măsură ne putem contamina prin intermediul aerului condiționat.

Dr. Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, a comentat la Digi24 acest semnal de alarmă al oamenilor de știință și a explicat care sunt cele mai periculoase spații închise și în ce măsură ne putem contamina prin intermediul aerului condiționat.

Citeste si: Coronavirus se transmite prin aer! Sute de medici cer OMS sa reviziuasca recomandarile

Dr. Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, spune că se știe că transmiterea virusului este aeriană și că cea mai intensă transmitere este când ne aflăm la o distanță de sub un metru și vorbim cu o persoană contaminată, cu atât mai mult dacă persoana respectivă tușește sau strănută.

De aceea sunt importante măsurile de distanțare fizică și purtarea măștii. Cealaltă cale de transmitere este prin suprafețe, prin mâna murdară care, dusă la nas sau la gură, contaminează și duce virusul pe cale bucală în organism.

De altfel, dr. Virgil Musta menționa încă de la începutul lunii mai, la Digi24, că instalațiile de aer condiționat ar putea constitui un pericol, dacă nu au un filtru bactericid. „ Mă refeream la aerul condiționat în incinte ale instituțiilor publice, unde pot fi un număr mare de persoane, care nu se știe dacă sunt sau nu sunt contaminate. Dacă aerul condiționat nu prezintă sisteme de dezinfecție eficiente, există acest risc”, a spus luni, la Digi24, dr.

Virgil Musta, comentând scrisoarea celor 239 de cercetători adresată OMS.

Acest risc, al contaminării prin intermediul aerului condiționat, există mai puțin în familie, unde contactul între persoane este permanent și dacă un membru din familie face boala, cel mai probabil o fac și ceilalți, a adăugat dr. Virgil Musta.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Care sunt cele mai periculoase locuri

Cele mai periculoase spații închise rămân mijloacele de transport în comun. Atât timp cât sunt foarte aglomerate, ele reprezintă un factor important de transmitere, pentru că acolo, mai ales dacă este aglomerație, nici nu ai cum să păstrezi distanța de 1,5 metri. În ceea ce privește hipermarketurile- depinde cât de aglomerate sunt, plus că există niște reguli, a punctat medicul infecționist.

Eu cred că de fapt, în fiecare loc, dacă este bine evaluat din punct de vedere al riscului epidemic, se pot institui măsuri ca să se diminueze la maximum riscul de contaminare. De fapt, cred că aici este cheia. Fiecare activitate poate fi desfășurată, dar în anumite condiții. Și aici e rolul managementului societății respective sau a celui care conduce activitatea să evalueze riscurile și să vadă ce măsuri trebuie luate ca să diminueze riscul la maximum ”, a explicat Virgil Musta la Digi24.

Citeste si: Lista tarilor din zona verde de coronavirus: la sosirea in Romania din aceste tari nu mai e nevoie de izolare sau carantina

Citeste si: Focar de coronavirus nou in Romania! Ce oras este afectat