Simptomele infecției cu temutul coronavirus, care a provocat peste 2.697 de decese în China și a ucis 7 oameni și în Italia, seamănă foarte mult cu cele ale unei banale răceli, mai ales în cazul formelor ușoare de îmbolnăvire (aproximativ 95% din totalul cazurilor), sau cu cele ale gripei, explică, într-un interviu acordat HotNews.ro, Adrian Marinescu, medic specialist în boli infecțioase la Institutul Matei Balș din București.
Simptomele infecției cu coronavirus seamănă foarte mult cu cele ale unei banale răceli sau cu cele ale gripei- tuse, febră, durere în gât, dificultăți la respirație.
Doar persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile în zone unde se înregistrează focare/îmbolnăviri de coronavirus sau care au intrat în contact cu persoane care au călătorit recent în astfel de zone sunt expuse la virus. Celelalte au răceală sau gripă.
95% dintre infecțiile cu coronavirus sunt forme ușoare și se tratează cu medicamentele administrate în mod normal în cazul infecțiilor respiratorii. Doar 5% sunt forme mai grave.
Nu mergi direct la spital dacă ai simptome.
Persoanele care au suspiciuni că ar fi putut intra în contact cu virusul și prezintă simptome nu trebuie să meargă singure la medic sau la camera de gardă a unui spital, riscând să transmită virusul, ci să sune la numărul de urgență 112 sau la Direcția de Sănătate Publică din județul respectiv, iar de acolo vor fi ghidate ce pași trebuie să urmeze.
În mod normal, persoana suspectă este preluată de un echipaj medical, testată și izolată, dacă este cazul.Citeste si: Coronavirus: panica printre romanii din Italia! Ultimul bilant al imbolnavirilor e alarmant
Citeste si: Romania are cea mai ieftina benzina din UE. Epidemia Coronavirus a generat scaderea preturilor
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Evitați aglomerațiile, spălați-vă des pe mâini și evitați să vă atingeți fața cu mâinile nespălate- sunt principalele recomandări ale medicilor în această perioadă, în condițiile în care în România este și epidemie de gripă sezonieră.
Nu mergeți singur la medic sau la spital, ci sunați la DSP, în cazul în care suspectați că ați intrat în contact cu coronavirusul
Singurele persoane care ar trebui să se alarmeze din cauza simptomelor sunt cele care au călătorit în ultimele 14 zile în zone unde se înregistrează focare sau care au intrat în contact cu persoane
O persoană care prezintă astfel de simptome și care a călătorit în zone unde s-au înregistrat cazuri de îmbolnăviri sau a intrat în contact cu persoane care au călătorit în astfel de zone nu trebuie însă să meargă singură la medic sau la camera de gardă a unui spital, riscând să transmită virusul, ci să sune la numărul de urgență 112 sau la Direcția de Sănătate Publică din județul respectiv, iar de acolo va fi ghidată ce pași trebuie să urmeze.
În mod normal, persoana este preluată de un echipaj medical, testată și izolată, dacă este cazul, spune medicul Adrian Marinescu.citeste mai mult pe hotnews.ro
Citeste si: Coronavirus- O mie de oameni izolati la domiciliu, in Romania si 17 in carantina
Citeste si: Traian Basescu: "Coronavirus va intra si in Romania. Trebuie sa ne pregatim pentru ce e mai rau"